Et besøk i Gondar, Etiopia

I Addis Abeba gikk han om bord i flyet til Tel Aviv sammen med 50 nye immigranter klokken tre om morgenen og landet fire timer senere i soloppgangen på Ben Gurion flyplass.
Da de kom ned fra flyet falt mange på kne og kysset jorden. Århundrers eksil var avsluttet, de var kommet hjem.

Det er vanskelig å forestille seg hva det egentlig betyr å forflytte seg på bare fire timer – fra enkle forhold på landsbygda i Gondar provinsen til Israel med all sin moderne teknologi.

Han er dypt berørt ved tanken på at denne tapte stammen har bevart sin tro, feiret Sabbat og sunget vuggesanger om Jerusalem for sine små ned gjennom tidene. Hvor fikk de styrken fra, til å motstå presset fra konger, misjonærer og fiendtlige naboer om assimilering? Og dette skjedde til tross for at de ikke hadde noen kontakt med jøder i andre land, de ante ikke at slike eksisterte i det hele tatt. Hvorfor ofret 4000 av Beta Israel sine liv (1978-1984) under vandringen gjennom Sudans ørken for å nå Jerusalem? Og hvordan kan det ha seg at de daglig sendte barna sine av gårde på ville fjellstier – på en tretimers tur hver vei – for å komme til den jødiske dagskolen?

Jacob Snir er beveget over denne utholdenheten. Han finner ikke svar på sine spørsmål, men er takknemmelig over at han har fått være vitne til og en del av arbeidet med å hjelpe jøder hjem til Israel fra Etiopia.

Man nærmer seg nå avslutningen på et kapittel i de etiopiske jøders historie. Det er fortsatt 1.425 Falashmura igjen, som er blitt godkjent for innvandring til Israel. Planen er at alle skal ha satt foten på israelsk jord i løpet av første halvår 2008. Jewish Agency har vært involvert i dette arbeidet fra første stund. I over 20 år har de hjulpet jøder fra Etiopia til det lovede land. I generasjoner har disse mennesker ventet på dette øyeblikket – rolig, med uendelig tålmodighet og en verdighet uten like, med en evne til å tåle trengsler, av en størrelsesorden som vi andre aldri har møtt, og med deres bemerkelsesverdige uskyld, som gjør integrasjonen i det moderne Israel desto vanskeligere.

På vegne av Israel og Jewish Agency sender Jacob Snir en varm takk til alle givere – blant annet i HJH – som har støtte opp om innvandringen fra Etiopia. De trenger vår økonomiske støtte også i 2008 for å få de siste hjem – og ikke minst; de trenger den til å hjelpe hver enkelt til rette i sitt nye hjemland, en krevende prosess for en enkelte og for Israel.