Oppussing hos de aller mest vanskeligstilte

Håndverkerne er i full sving med Mirjams kjøkken. (Alle foto: Gabi Nachmani)

Zvi inspiserer den utbrente leiligheten.

David maler soverom i en annen leilighet i Hatzor.

På hver trappeavsats er det en slags terrasse som går inn til en leilighet, bygd i 1960 årene. Utenfor der vi går inn, står det et godt utvalg av malingsspann, bøtter med sparkel, plastikk til å dekke over møbler – men også sko i mange størrelser, en enkelt barnesykkel, en stol.

I døren står mamma Mirjam, smilende og glad og spør om vi har lyst på noe å drikke – det kalde vannet smaker vidunderlig på en overraskende varm dag i oktober. Familien består av mor, far og 12 barn. De to eldste er gift og bor ikke hjemme lenger.

Inne jobber Aron, Zvi og to frivillige på spreng. De sparkler og maler. Stuen er ferdig, kjøkkenet står for tur. Akkurat nå er det hele et kaos, men det blir virkelig fint.For familien er dette en kjempeoppmuntring. Pappa har alvorlige nervøse plager og greier ikke å holde på jobber. Så de strever.

Organisasjonene Livnot U’Lehibanot, som HJH støtter for første gang i år, pusser opp og reparerer boligene til vanskeligstilte. Profesjonelle håndverkere arbeider med frivillige fra utlandet som assistenter. Her er fire personer i arbeid. Badet som brukes av 12 mennesker hver dag, trenger virkelig til en oppussing etter nærmere 50 års hardt bruk. På soverommene flasser malingen, det er huller i veggen her og der. Mamma Mirjam kan ikke få fullrost arbeidsgjengen og giverne fra Norge som gjør dette mulig. “Hjertelig takk, velsignede givere”

Vi drar videre, til en fullstendig utbrent leilighet. Avsperret av politiet. Noen av beboerne er fortsatt på sykehus, mens andre bor hos venner. En kjempejobb venter på Livnot. Minst 4 uker for mange mann. Det må kjøpes nye fliser til gulvet, gipsplater til taket, kjøkkeninnredning og – maling til de aller fleste rom.

Så får vi håpe at andre organisasjoner kan hjelpe til med løsøre og klær. Her var ingenting igjen. Idet dette går i trykken, kommer det inn melding om at familien har funnet en sponsor som skal dekke alle utgifter. Så da skal Livnot bare rydde så håndverkerne kan komme til.

Fattige mennesker har ikke råd til forsikringer.
Israelske sosialkontor har ikke ekstra midler til mennesker i nødssituasjoner. De administrerer trygdeord-ninger og skriver henvisninger til
hjelpeorganisasjoner.

Takk for at du hjelper!