Galina fullfører mors drøm – drømmen om Israel

Galina Alkhazova (27) kommer dansende i regn og vind i gågaten Ben Yehuda i Jerusalem.

 

Hvorfor kom du hit, Galina?

Alle spør meg hvorfor!! Men etter en “birthright” (fødselsrett)-tur via organisasjonen Ezra i august i fjor, var jeg fortapt, svarer en smilende Galina. Ærlig, overbevisende og uten en eneste tvilerynke i det nydelige ansiktet. Den 29. desember 2009 ble hun ny immigrant i Israel. Hun fullfører ikke bare morens drøm; i høyeste grad sin egen.

Men historien er lang: Galina ble født i Moskva i 1982. Foreldrene kom fra Kaukasus. Bestemoren bodde fremdeles der og var den videnkjente Davydova, drev forretning, var meget kjent og godt situert i byen Nalchik.

Solen – og Gud
– Vi levde ikke noe jødisk liv i Moskva. Barna mobbet meg, men ingen ville fortelle hvorfor. Vi var ofte på besøk hos bestemor, og en dag spurte jeg henne om solen. Den var så stor! Bestemor fortalte meg at solen og alt som omkranset den var skapt av Gud. Jeg ble så glad, og på skolen fortalte jeg entusiastisk om Gud som hadde skapt oss alle og solen – som var så stor. Da startet problemene… i 2. klasse. Klassevennene fant ut at jeg var jødisk – fordi jeg snakket om Gud. Snart begynte familien utvandringen, i 1990. Ikke til Israel. Men til USA.

Mor betrodde meg at hun allerede som 7-åring lengtet til Israel. I dag bor hun i Baltimore, og har ennå ikke fått oppfylt drømmen om å komme hit, sier Galina ettertenksomt.

Lo når moren tente lys
Galina er en av fem søsken. Hun selv er i midten. Yngste søster er bare 11 år. -Først flyttet far, deretter mor og tvillingene, og til slutt bestemor, søsteren min og jeg. Lillesøster er født i USA. Vi bodde i New York, men flyttet til Baltimore. Gikk på sekulær skole.
Søsteren min giftet seg da hun var 21. Mor begynte å tenne shabatlys etterhvert. Jeg lo av henne! Reiste til Israel første gang i 2006. Da skjedde det noe med meg. Noe viktig. Jeg fikk en følelse av verdighet og begynte å gå med skjørt. Nå tente også jeg lys på shabat. Men vi levde ellers et sekulært liv. Jeg flyttet til min bestefar i NY, men han døde dessverre. Fikk meg en liten hybelleilighet, en bil og jobbet i butikk. Måtte kjøre til jobben hver dag. Hver lørdag da jeg kjørte til jobben, følte jeg at noen slo meg på armene. Noe var fullstendig feil.

Beholdt sheklene
Da Galina hadde vært i Israel via Ezra i 2009, vekslet hun ikke tilbake sine shekler (israelske penger) til dollar. Hun visste at hun skulle tilbake ganske snart. Jeg sa til dem i Ezra: Jeg kommer tilbake snart! Det er her jeg skal bo.
Så droppet jeg jobb, skole, bil og leilighet. Hadde alt jeg trengte før, men på flyet tilbake i desember visste jeg bare: Jeg er på vei HJEM!!!!

Galina trodde aldri før at hun skulle ende opp i Jerusalem helt alene. Hun tenkte på andre som lot alt være igjen for bare å dra. -Noen ganger planlegger vi noe, mens andre ting skjer underveis og endrer planene, sier hun. -I USA var jeg travel, her føler jeg meg lykkelig travel, sier hun med et skråblikk. – Alt vil bli ok. Jeg vet det. I dag bor hun på et absorpsjonssenter – Beit Canada i Jerusalem – følger hebraiskundervisning, og har fått fire timers kveldsjobb på Ezrakontoret, nettopp på grunn av hennes språkkunnskaper og på grunn av hennes vinnende personlighet og talegaver. Men hebraisk tar det lang tid å lære seg, medgir hun. Samboer med mange unge i samme båt som henne selv, er hun tilfreds med situasjonen.

Takk til nordmenn
Galinas drøm er å finne en mann, gifte seg, få barn og bli lykkelig i Israel. Hun er evig takknemlig for at mennesker i Norge støtter opp om henne og hennes likesinnede slik at de kan få oppfylt sine drømmer. -Helt utrolig å tenke på at det finnes så flotte mennesker i HJH, sier hun. Legger til at hun håper moren skal få oppfylt sin drøm om å komme hit en dag også. – Familien savner meg, og jeg dem, men de er også veldig glade for at jeg er her jeg hører hjemme. Skal reise tilbake til USA en dag, for å kjenne på følelsene mine, men jeg vet innerst inne at Jerusalem er eneste sted for meg. Jeg er HJEMME!