Russiskfødte amerikanere til Israel for første gang
De er seriøse ungdommer i godt voksen alder, fra 22 til 26 år. Flest jenter denne gang og to av dem er gift. Alle har russisk som morsmål, men har emigrert til USA med sine foreldre eller foresatte på begynnelsen av 1990-tallet. De fleste er ferdige med studiene og jobber nå. Ezra, organisasjonen som står bak turene og som HJH støtter, arbeider i hele verden. Blant mottoene er ikke bare å få dem til Israel, men å følge dem opp i ettertid. Håpet er at de en dag skal komme hjem. Hjem til Israel.
Starten på en lang prosess
Ifølge Danny Elinson, Ezras koordinator i Israel, er dette bare starten på en lang prosess som kan vare flere år for akkurat denne gruppen russiske/amerikanske ungdommer. For dem som kommer direkte fra Russland, tar det som oftest rundt et år før de kommer til Israel for godt.
Hovedsenteret for Ezra ligger i New York. Men det er åpnet et nytt i Boston, Minnesota og Ohio. Der skapes det jødiske miljøer med mange aktiviteter. De kan bare være med på turen og programmet som førstegangsbesøkende i Israel. De kommer alle for å se og oppleve med egne øyne; hva er Israel? Med seg på programmet får de en kvinnelig og en mannlig leder, samt en russiskspråklig guide gjennom hele programmet. (De kunne velge språk, og valgte russisk).
Fyldig program
Programmet for denne gruppen har vært som følger:
1. dag; Tel Aviv, bli kjent gjennom leker og aktiviteter
2. dag; reiste til Safed, synagogebesøk, jødiske tradisjoner, kabbala og møte med en rabbiner
3. dag; besøk i Tiberias, synagogebesøk, feiret shabat.
4. dag; shabatfeiring med leker, turgåing og seminar på hotellet – hva er jødiskhet?
5. dag; til Ramat HaGolan. Soldater kom for å være med og for å fortelle om moderne historie, kriger etc. Videre til Libanongrensen og til kibbutz Kfar Giladi, opprettet på begynnelsen av 1900-tallet, så videre til grensen mot Syria
6. dag; Jerusalem, Gamlebyen med de jødiske kvarter samt Klagemuren og tunnelbesøk
7. dag; Latrun og tankmuseet (denne dagen skulle de plantet trær i Ezra-skogen samt vært arkeologer i Emek HaEla for en dag. Slike aktiviteter ble avlyst pga regnvær) Videre til Arad hvor de sov i beduinertelt.
8. dag; Grytidlig tur til Masada, videre til Dødehavet og så til Eilat i sør.
9. dag; Tilbake til Jerusalem og Yad Vashem-seminar på formiddagen- shabatfeiring i Tel Aviv fredag kveld og lørdag.
10. dag; Avreise USA søndag morgen.
Kusinene Sasha og Yelena
-Min største drøm har gått i oppfyllelse. Drømmen var å se Jerusalem, smiler Sasha Cherchenko (22). Sammen med kusinen Yelena Vinokurova (25), meldte hun seg på denne Birthright-turen til det forgjettede landet. Annonsen fant de på internett.
– Foreldrene mine trodde meg ikke da jeg fortalte at jeg kunne få reise til Israel helt gratis. Men dette er det mest fantastiske jeg har vært med på. Yelena nikker enig.
De to er enige i flere ting: Reisen har gjort dem klar over hvor de egentlig kommer fra og at den vil forandre de to jentene for resten av livet.
– Jeg har fått et helt annet syn på politikk, kultur og religion. Det man leser om og hører og ser på TV i USA er langt fra den virkeligheten jeg har opplevd etter at jeg kom hit. Tror dette er begynnelsen på alt! stråler Yelena. De mener at alle jøder skulle komme og se og oppleve landet. For de som bor i USA kan aldri forstå hva landet er uten å ha vært her, mener de.
De er fra henholdsvis Kasakhstan og Usbekistan. Sasha har en bestemor i Moskva, men foreldrene flyttet til USA da hun var åtte. Yelena kom dit som 10-åring. Alle i gruppen snakker russisk som morsmål, men er selvsagt perfekte i engelsk.
– Hva har gjort dypest inntrykk?
– Det er utrolig å se hvordan folk som lever her kjemper. På alle fronter. Alle har sin historie og de elsker landet sitt. De som ikke gjør det kan ikke bo her, sier de to.
– Kan dere se for dere et liv i Israel?
– Tror det er dyrt å bo her, og så må vi lære språket og komme oss inn i arbeidslivet. Det er umulig å si i dag…
Lev fra Bronx, New York
Vi møter Lev Singer (26) ved utgangen av Yad Vashem. Han er født i Moskva og kom til USA med familien i 1990, åtte år gammel. Han ble sendt på yeshiva (religiøs gutteskole) som niåring i Bronx, New York.
– Hvordan føles det å være her, Lev?
– Det er som endelig å være hjemme! svarer han. Så strømmer tårene på. Inntrykkene fra museumsbesøket har beveget ham sterkt. Usammenhengende forteller han om bestefaren som vokste opp i en sthetl i Polen (lite, jødisk samfunn i Øst-Europa), og hvordan han ble tatt til fange av tyskerne. Bestefaren ble tatt til fange to ganger og hadde ligget i en massegrav, men klarte å komme seg levende opp.
Da Lev har kommet seg litt, forteller han mer om familien fra Polen. Og guiden deres Larissa, har funnet ut at han er i slekt med forfatteren Isaac Bashevis Singer – det skal ha vært en av bestefedrenes eller oldefedrenes bror.
– Men hvordan trives du i Israel?
– Liker meg her, og det er mye interessant å oppleve.
– Ser du for deg at du kan bo her en gang?
– Ja, hvis det er mulig. Men jeg er sterkt knyttet til familien min som bor i USA og Canada, så jeg vet ikke om jeg klarer å reise fra dem.