Hvordan bevare hukommelsen? Del 2 av 2

Et billedlotto som bygger på assosiasjoner – for eksempel regndråper passer til paraply – kan by på store utfordringer etter et slag.
Foto: Dvora Willansky

Vi er på besøk på Hadassah Hospitals lavterskeltilbud for eldre og stopper ved ennå et bydelshus i Jerusalem. Kommer inn og finner 20-25 eldre damer rundt bordene. Det er aktive brukere, frivillige hjelpere og en pensjonert psykolog. Her arbeides det med kognitiv og hukommelsesbevarende aktiviteter. Vanskelige begreper, men det går ut på å trene hjernen for å bevare hukommelsen. Noen har hatt slag, andre er på vei inn i demens. Mange trives med mentale utfordringer og godt selskap.

På bordene ligger Memory, Back Gammon, puslespill av ulike slag med svært forskjellig vanskelighetsgrad. Alt utvalgt av psykologen.

Plutselig kommer en ny bruker inn, godt støttet av en ung kvinne, trolig en hjemmehjelp – «Hun er 93 år», hvisker damen som sitter ved siden av meg.

Batzion kom fra Kurdistan (foran t.v.). Hun har aldri gått på skole og leser nå ganske langsomt en hebraisk tekst på brikkene til puslespillet; bil, ballong, gul, rød. «Min mann er dårlig, og derfor er han ganske vanskelig. Denne gruppen gir meg friminutt – og jeg kommer gla hjem.»
Foto Dvora Willansky

«Jeg følte meg ikke helt bra i dag, men jeg kom likevel, for jeg vet at når jeg har vært her føler jeg meg straks mye bedre”, sier hun. Straks får hun en stol og en kopp kaffe og går i gang med et ganske vanskelig puslespill, få, nesten helt like brikker og egentlig ikke noe gjenkjennelig motiv.

Det er viktig med sunt kosthold og mosjon, men det å trimme hjernen er minst like viktig.

Mange av de eldre som kommer her bor alene og trenger sosial kontakt og utfordringer, for å få en god og verdig alderdom, sier Tal, leder for prosjektet. Ved å se dem regelmessig, kan vi følge med i deres utvikling, samtidig som vi hjelper dem med mindre plager som hører alderen til. Slik kan vi fange opp for eksempel demens, før situasjonen blir alvorlig, slik at vi kan tilføre pleie og omsorg.

Les mer om dette prosjektet her.

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.