Ira og Shai

Begge ble hjulpet til Israel gjennom programmer i regi av Keren Hayesod, en av våre viktigste samarbeidspartnere i Israel. Møtet med dem ble for meg en ny vitamininnsprøytning i en heller mørk og regnfull høst. De brakte med seg varmen, entusiasmen og pågangsmotet fra Israel. Deres historier beveget meg, men aller mest ble jeg bergtatt av deres vakre personligheter.

Varmen kjenner jeg fortsatt, og de minner meg om det som det er så lett å overse i vårt arbeid; hvilke fantastiske resurser innvandrerne er for Israel. I våre prosjekter møter vi ofte nye immigranter som sliter og som trenger vår hjelp for å etablere sitt nye liv hjemme i Israel. Da er det lett å miste av syne hvilken velsignelse de blir for landet – det må vi ikke glemme!

Ira, som i dag er sosialarbeider, vokste opp i Hviterussland, med jødisk mor og russisk far. Hun var ti år da hun fikk vite at hun er jødisk. Foreldrene hadde holdt det hemmelig under kommuniststyret. I 1990 endret situasjonen seg, det ble åpnet et jødisk senter i byen hvor hun bodde, og hun begynte å gå dit. For første gang fikk hun virkelig høre om Israel og lære om jødedommen.

Kun 15 år gammel reiste hun alene til Israel, på et studieprogram som ga henne språkopplæring i hebraisk og tre års utdanning. Lillesøsteren kom ett år senere og året etter det kom foreldrene hennes. Da var det hun og søsteren som på mange måter måtte hjelpe foreldrene med å tilpasse seg den nye tilværelsen.
Shai Fredo er en israelsk skuespiller, ble født i landsbyen Matcha i Etiopia. I 1983. Da han var 7 år gammel, la hans familie ut på den lange veien mot Israel, til fots. En århundrelang lengsel etter Zion skulle snart gå i oppfyllelse. Avreisen måtte skje i all hemmelighet.

Jerusalem stod for dem som selve himmelen. På vei gjennom jungelen til Sudan ble de angrepet av røvere tre, fire ganger. En dag traff de en kristen etiopier som gikk i mellom for å redde dem da røvere ville angripe. Etterpå ga han mat til hele reisefølget på 400 personer og et trygt sted å sove. Det er det beste mennesket jeg noen gang har truffet, sa Shai.

I Sudan måtte de skjule sin identitet og late som om de var muslimer, så de ikke skulle bli angrepet eller returnert til Etiopia. Lokalbefolkningen stjal fra flyktningenes matrasjoner, og erstattet den stjålne hveten med sand. Dette førte til at mange av de etiopiske jødene døde, blant dem Shais bestefar.
Dere kan lese og høre mer om deres historier på vår hjemmeside.

Snart er det Jul og Hanukah, hvor det å gi gaver er blitt en del av tradisjonene. Gjennom HJH kan dere gi en ekstra gave til noen som virkelig trenger det, og dere kan gjøre det i navnet til en venn eller slektning dere vil glede. Det er en flott gave å få, og den vil glede mange!

2009 nærmer seg slutten, og jeg benytter på vegne av alle i HJH og alle dere har hjulpet igjennom året, å takke for den fantastiske givergleden dere har vist. Det har vært et flott år!