En gave for livet

Michael Feldman fra Selah, t.v. her på besøk hos Moshe Massashe Alamo i Netivot som fikk huset sitt skadet av rakettangrep i desember 2008. (Foto: Selah)

Familiene i Sderot bor tett ved Gaza-stripen, og de har således i mer enn åtte år blitt traumatisert av stadige raketter og granater fra palestinske terrorgrupper. I gaten hvor jeg var på flere besøk, var det ikke ett hus som ikke var truffet minst en gang og to små barn var blitt drept der.

En av dem jeg traff fra denne gaten, var Gabi, en etiopisk jøde. Han kom til Israel for omtrent tyve år siden. Allerede i Etiopia var han en talsmann og skriver for de etiopiske jødene i landsbyen hvor han bodde, og da han kom til Israel ble han raskt bedt om av andre etiopiske immigranter å være deres hjelper og talsmann i deres nye hjemland.

Han påtok seg oppgaven, ikke fordi han ønsket status, men fordi han ble bedt om det. Han følte en forpliktelse til å hjelpe. “De valgte meg, og det måtte jeg følge”, forklarte han meg.

Han lærte seg raskt hebraisk og tok etter hvert utdannelse som sosialarbeider. Hele tiden har han arbeidet blant etiopiske immigranter i Sderot.

På tross av at livet på ingen måte har vært lett for ham, hans ektefelle Yessesit og deres barn, har han hele tiden fortsatt å hjelpe andre. Det står det respekt av!

I 2004 ble deres da to år gamle datter Dorit, og en annen jevnaldrende liten pike, drept mens de lekte like ved hjemmene deres i Sderot av en kassam-rakett avfyrt fra Gaza-stripen. Det var på ettermiddagen ved inngangen til Sukkot, Løvhyttefesten, 2004. Dagen for å sende raketter var nok ikke tilfeldig valgt. I denne høytiden spiser jøder deres måltider og tilbringer mest mulig av dagen i slike helt ubeskyttede løvhytter. Muligheten for å drepe uskyldige sivile i disse dagene var ekstra stor.

Senere har et av deres andre barn ble utsatt for en alvorlig bilulykke og i 2007 ble Yessesit livstruende syk.

Intet av dette har tatt fra Gabi kraften til å hjelpe andre, selv om det har røynet på. Samtidig har Selah vært støttende for familien helt fra deres lille datter ble myrdet av terroristene. Hjelpen som Selah har gitt, har vært på flere områder. Nå sist ved å bringe Yessesits tre søstre fra Etiopia til Israel hvor muligens den ene kan være donor og redde hennes liv. De ankom Israel for en uke siden. Dette hadde ikke vært mulig uten Selahs svært aktive støtte i denne prosessen.

Gabi står for meg som et lysende eksempel til etterfølgelse. I jødisk tradisjon skal man finne seg en lærer og studere med denne og lære av ham. Jeg tror jeg har funnet noe som er enda bedre; et ekte menneske; en som er ydmyk for sin oppgave, men samtidig stolt av sitt arbeid. En som ikke lar seg knekke av motgang og ufattbart tap. En som ikke setter egen vinning først, men som tross all motgang står sterk og gir til andre av det overskudd han til en hver tid måtte klare å ha.

HJH har ved dere, våre givere, klart å opprettholde en god støtte over mange år til Selah. På den måte er vi alle et bindeledd også til denne flotte, men hardt prøvde familien. Gabi uttrykte overfor meg stor takknemlighet som han ba meg viderebringe dere alle for at dere har vært med på å hjelpe ham og hans familie over flere år, men det er vel vi som skal takke ham. Å få lov til å gi en hjelpende hånd til et slikt flott menneske og til en slik hardt prøvet familie, er for meg og sikkert for dere også, en flott gave for livet.

Takk for at dere fortsetter å støtte vårt arbeid, takk for at dere gir. Jeg er sikkert på at disse gavene også gjør deres liv rikere i en lagt mer betydningsfull mening enn det rent materielle.

Fortsatt god sommer!

Øyvind Bernatek
styrets leder