Boris Altshuler

Dvs. – ikke vi, direkte, men en gruppe i Vennesla inviterte ham og hans kone til en ukes besøk i verdens vakreste avkrok! Det hadde vært en festuke, og lovnadene ville ingen ende ta. Jeg er sikker på at Boris og Larissa aldri vil slutte å fortelle om de fantastiske menneskene der nede, om alle møtene og alle samværene de fikk være med på.

Det må ha ligget mange forberedelser bak, og mange hadde gått sammen om å gjøre dette til en minneverdig uke. Men det slo meg den dagen jeg fikk sammen med dem, at dette var en investering som gir avkastning i tusen fold!

Boris har i alle de tunge Sovjet-årene vært en trøst og en redningsmann for hundrevis av jøder som var havnet i unåde. Som medlem at det sovjetiske vitenskapsakademiet, leder av menneskerettighetsgruppen i Moskva, anerkjent fysiker, hadde han et utall av kontakter både i inn- og utland. Og han var alltid villig til å hjelpe. For meg er han en slags “perpetum mobile” – en maskin som aldri stanser. Han går og går og tenker og tenker, alltid i samme, raske tempo, og han bar sine idéer med seg i en eldgammel, utslitt dokumentmappe.
Og så plutselig er det hans tur! Hans tur til å bli hentet – bli fraktet – bli oppvartet – bli “uppmerksammad” som svenskene sier.

Han var breddfull av inntrykk, og han vil aldri slutte å fortelle om alle de fantastiske menneskene han møtte. Stadig var han nede i lommene og hentet frem et visittkort – “kjenner du denne?” – og så kom en lovprisningstale.

Å investere i mennesker gir stort utbytte. For gruppen i Vennesla må dette også har vært en stor glede. Når de nå tenker på “Sovjet-jødene”, vil de alltid tenke på Boris Altshuler, mannen med de tusen ideene, mannen man aldri kjeder seg sammen med.

Han har opprettet en Web-side for HJH på russisk. 30.000 besøk har det vært på den siden starten for ett års tid siden. Inntrykket han har fått gjennom dette, er at informasjon er viktig. Stadig nye mennesker lurer på stadig nye ting, og på nettsiden kan de spørre og få svar.

Til og med fra California er det kommet spørsmål om hvordan man best kan ordne innreise til Israel. En ung jente i Israel spurte om militærtjenesten der nede. Kanskje det er lettere å henvende seg til maskinen enn til byråkratiet.
Han gjør en stor jobb, Boris, og han elsker sitt Israel, men han føler at det er mer behov for ham i Moskva.

Stor takk til gruppen i Vennesla! Takk for at dere investerte i mennesket Boris Altshuler.

Det er mennesker det står om – ikke tall og statistikker!