Ulpan Akiva

Gjelden på eiendommen er stor, og fortjenesten vil være langt større, så som regnestykke skulle alt være uproblematisk. Men regnestykker utelater store deler av livet. –

Jeg tok en taxi, og sjåføren var av den snakkesalige typen som fortalte både om fiskehobbyen sin og om familien. Så kommer alltid det samme spørsmålet – er det første gang du er i Israel? – Og det er det jo ikke. Men jeg fortalte at min datter hadde studert hebraisk i fire måneder på Ulpan Akiva og to måneder på Hebron University i Jerusalem. Og hennes konklusjon var at Ulpan Akiva var et mye bedre lærested enn universitetet! Hvorpå taxisjåføren sa at – det er jo noe alle vet!

Det er en enestående skole og langt mer enn en skole. Elevene kommer fra hele verden, og de “tvinges” sammen både i skoletid og fritid. De bor på campusen, der det er både tennisbane, svømmebasseng og et topp moderne helsestudio – og alle måltider er felles i en stor spisesal. Musikk, dans, korsang og bibelstudier er også aktiviteter som mange engasjerer seg i og så drar de på turer!

Når man kommer fra Kaukasus eller New Dehli er ikke alltid kunnskapen om Israel så omfattende, og turene er målrettet og intensive.

Nylig dro fem busser nordover for å lære Galilea å kjenne. Og til sabbater og høytider har de alltid et felles tilbud.

Aktiviteten er stor og kreativiteten enda større. De kjører familieprogram og turistprogram, kveldskurs og repetisjonskurs. Sist sommer hadde de 300 i familieprogrammet i juli og august. Mange av de samme har meldt seg i år igjen. Jeg sa vel noe om at det var temmelig dyre program dette, men fikk til svar at et par av familiens yngste hadde fått så mye for pengene at de gjerne ville betale litt mer!

Også beliggenheten er i særklasse – med endeløse strender rett utenfor. Nå har de solgt halve eiendommen og skal åpne resten mot havet. Det blir et eldorado!

Men fremdeles sliter de. De nye immigrantene – og det er hundrevis av dem – betaler ingenting. Staten bidrar med en liten sum pr. immigrant, men det er langt unna det som trengs for å få tingene til å gå rundt! Derfor satser de mye på å få turister til å komme til en dyr pris!

Men idebanken er full på Ulpan Akiva.
En avtale med militære myndigheter om at en del av tjenesten kan brukes til språkopplæring/-perfektsjonisering er på plass og bringer inn kjærkomne bidrag.
Nylig traff jeg på en gruppe på 70 unge mennesker fra Sør-Amerika som får lære hebraisk mot at de gir ett år som frivillige – enten i arbeid for eldre, syke, handikappete eller for barn i barnehjem, f.eks. Det kan komme mange slags resultater ut av et slikt arrangement!

Pedagogiske kurs for andre hebraisk-lærere, hele skoleklasser på en-ukes oppdateringskurs er også eksempel på nytenking.

Påfallende var det ellers å høre fransk over alt. Åpenbart er immigrasjonen fra Frankrike merkbar.

Ryktene går om at franskmennene reiser hjem igjen fordi forholdene i Frankrike er bedre nå. Men det stemmer ikke. I Jewish Agency fortalte de tvert imot at en rik franskmann har satt seg i spissen for å hjelpe sine landmenn til Israel. Og hans målsetting er å få 1.500 nedover i 2006. Så får vi se. Mye kan hende, men målet står fast. Jødene skal hjem! Og du verden, som Israel trenger dem!