På konsert i Holland

Det skulle være en fantastisk opplevelse, og jeg har sett for meg et kor på 30 – 40 stk. Derfor har jeg oversett baktanken som har ligget ved – kanskje dere kunne invitere dem til Norge? Innvendingene står i kø ved slike forespørsler – penger – transport – overnatting – og kanskje ingen kommer?

På vei til Israel stanset jeg over i Holland for å høre koret. De hadde allerede hatt fire konserter der, denne gangen var det en liten by som heter Appeldorn som var vertskap. De hadde stilt katedralen til disposisjon. Utrolig vakker og majestetisk med flere tårn og sideskip ligger den i en park, strålende flombelyst. Ulikt de fleste norske kirker var denne sentrert mot midten av langsiden, midt i mot kongssetet på den andre langsiden. Men “kongen” bor ikke i Appeldorn mer, heller ikke om sommeren, og ingen finner på å sette seg i den. Så den bare står der og sender ut signaler fra en gammel historie.

Vi kom vel en time før tiden, jeg skjønte jo ikke vitsen med det før jeg så parkeringsplassen foran kirken. Den var allerede full – og fra alle kanter kom folk gående. Kunne det hendt i Norge?

Over 800 mennesker fant veien til kirken denne iskalde, våte februardagen. Og – logisk nok, de som kom først, fikk best plass! Stor var min overraskelse da koret sto frem. Tre skjønne jenter på 20 år og to barske gutter – en av dem var lydteknikker – det var hele militærkoret! – Det ble en strålende aften.

Jubel, håp og glede – hovedingrediensene i alle israelske sanger – gjennomsyret det to timer lange programmet. Noe nynnet vi med til, noe klappet vi til og til slutt danset hundrevis av mennesker rundt i gangene i kirken. Mange mennesker, f.eks. med barn på skuldrene, gamle mennesker, det var vanskelig å se for seg Norge i en lignende setting. Men nå er jo ikke hollenderne heller kjent for å være svært løsslupne, så hvem vet om ikke vi også hadde latt oss rive med i en kirke?

Litt rart var det da Sharon plutselig dukket opp på storskjermen og talte varmt om “Christian Friends of Israel” arbeid med å bringe jødene hjem. Og i god, gammel stil gjentok han at nettopp det arbeidet hadde topp prioritet i Israel i dag, og plutselig var det lett å tenke seg at dette kunne ha vært i Norge. For den talen har han holdt for oss også!

800 mennesker betalte 5 euro for billetten til konserten. Det blir 4.000 euro – og sannelig hadde de frimodighet til å be om kollekt og støttepartner-løfte! Kuponger lå utlagt over hele kirken. Og kollekten brake inn nye 5.000 euro! Ingen dårlig uttelling på en kveld. Det er bare å høye seg i støvet. Jeg vet ikke om noe lignende kunne skjedd i Norge!

En nydelig etiopisk pike sto også frem i pausen og fortalte om sin vei fra en jordhytte i Etiopia til kun i dag var ferdig jurist i Israel. Det er klart at sånt gir inntrykk.

Det gjorde det også da sersjant Amir holdt en liten takketale til alle som var med på å hjelpe jødene rundt i verden hjem. – “fortsett med det, er dere snille”, sa han. “For når jødene er kommet hjem, kommer Messias!” Og så stemte de i den sangen som vi alle har hørt så mange ganger – og da teksten på “Halleluja” fra Grand Prix kom på storskjermen, kokte kirken og taket på katedralen i Appeldorn løftet seg.
Det ville vært fantastisk å få til noe sånt her hjemme på Berget” En uforglemmelig opplevelse!