Stor aktivitet mellom rakettangrepene

Ordfører Alon Schuster viser frem plantegninger av studentboligene som skal bygges i kibbutz Gevim i Sha'ar HaNegev.

Bombesikre skur er plassert på de fleste busstopp og andre plasser hvor folk samler seg.

Som ordfører i regionen er Alon Schuster en pådriver og ukuelig optimist. Det smitter over på befolkningen.

– Vi må se fremover, skape noe nytt. Bygge nye skoler, skape flere universitetsplasser og bygge studentboliger for alle, sier en smilende Schuster. Han snakker varmt om ringvirkninger som flere arbeidsplasser, mer industri og flere boliger.

Av de rundt 40 000 innbyggerne i området, (20 000 av dem bor i Sderot med egen administrasjon) har rundt 10 – 15 familier flyttet på grunn av situasjonen.

– Men andre kommer hit! fortsetter Schuster. – Vår oppgave er å gjøre det vi kan for at alle skal kunne bo og leve her i så trygge omgivelser som mulig, sier han og viser til sin egen kibbutz Mefalsim hvor folketallet har økt litt siden den første raketten fra Gaza falt i kibbutz Nahal Oz i 2001.

Bombesikkert
Men så har de også styrket og pusset opp bomberom og sikret alle barnehagene i området. De fleste har “vokst” med en hel meter tykt tak og bombesikre vinduer utenpå de originale. Ingen nye barnehager har lenger vinduer med sikt mot Gaza. Og bygningene er bombesikre.
Takket være pengegaver fra norske givere samt fra andre land gjennom Keren Hayesod, har det også vært mulig å bygge bombesikre skur på hver en bussholdeplass og ved de fleste steder der folk oppholder seg. Fremdeles står det igjen å bygge 39 bomberom i kibbutzene.
Regjeringen har endelig begynt å bidra økonomisk slik at alle private hjem i området skal ha et eget bomberom. De får opptil 164 000 kroner til å bygge dem og pengene kanaliseres gjennom kommunen. Schuster er ikke optimist med tanke på fred med naboene, og sammenligner seg med bøndene som bor ved vulkanen Vesuv. – Men, sier han, – vi MÅ fokusere på mer enn sikkerhet.

To viktige prosjekter
Alon Schuster har mange prosjekter på bordet. De to viktigste nå er å komme i gang med en videregående skole samt å bygge to nye studentboliger i kibbutz Gevim. Kibbutzen grenser til Sapir College som i dag har 5 500 studenter innen alle akademiske fag. Hver dag oppholder det seg hele 10 000 mennesker på colleget som dermed også er et yndet terrormål. Elevene på videregående skole sitter i dag i små bombesikre hus, som ikke egner seg som klasserom.

Trenger tre mill. dollar til
– Når vi har nok penger, setter vi i gang, sier han. – Vi har allerede fått en million dollar gjennom gavefond, men trenger tre millioner til. Schuster forteller entusiastisk om planene for skolen som skal romme 1000 elever og ser frem til også å bygge et auditorium, et kunstverksted og en synagoge i forbindelse med nybygget. Hele prosjektet skal fungere som et kommunalt senter.

Prosjekt nummer to er sårt trengte studenthybler.

– 100 studenter bor nå i Gevim, i gamle leiligheter eller i den første studentboligen, forteller han. Flere og flere søker seg til det populære colleget som har universitetsstatus.

– Derfor trenger vi i første omgang to til snarest mulig, sier han. Hvert av dem koster 600 000 dollar. De to nybyggene vil ha tre etasjer og kan huse til sammen 24 studenter. I langtidsplanene ligger ytterligere 18 studentboliger tegnet inn på kibbutzområdet.

– Akkurat nå er vi lovet 150 000 dollar til dette prosjektet fra Nederland gjennom Keren Hayesod. Det er en god begynnelse, smiler ordføreren.

Til tross for de grusomme og komplekse omstendighetene de lever under, kjemper grensekommunen til Gaza for å opprettholde en form for normal rutine og for å engasjere seg i økonomisk og demografisk vekst. Og med en så positiv, optimistisk og fremtidsrettet ordfører som Alon Schuster ved roret, og med hjelp fra så mange fantastiske givere, ser det ut som om Sha’ar HaNegev fortsatt skal blomstre.