Smedlærlingen

Stotaw foran portene som han lærer å lage.

Etter bare ett år i Israel er Stotaw (19) i full gang som lærling innen yrket som smed. Men er det drømmen?

Det var jeg som satte igang denne lærlingeordningen for unge som kom hit med ønsker om å finne et praktisk yrke, sier Ora Cohen, bl.a. utdanningsansvarlig ved absorbsjonssenteret i Ashkelon. –Vi har fire klasser i alt fra bilmekanikk til smedyrket. De unge ønsker å få en sikker jobb, tjene godt og å komme seg opp og frem. Myndighetene støtter også ordningen økonomisk, forteller hun stolt.

Stotaw kom til Israel i januar 2011 sammen med foreldrene, fem søstre, to helbrødre og en halvbror etter å ha ventet i Gondar i åtte år. Foreldrene bor i Beer Sheva. Stotaw begynte på lærlingeprogrammet i Ashkelon. Han kombinerer studier og praktisk arbeid ved en bedrift som lager alt fra vindusrammer til jernporter – og besøker familien på shabat.

Ora Cohen på absorberingssenteret i Ashkelon slår gjerne av en prat med de nye immigrantene.

Hvorfor kom du til Israel?
-Det var først og fremst foreldrene mine som ville komme. Som jøde forsto jeg at Israel også var mitt land, så jeg ble litt motivert av dem. Visste ikke så mye om landet, men det kom mange hvite mennesker på besøk. De snakket varmt om Israel og oppfordret oss til ikke å gi opp håpet om endelig å emigrere. Åtte år er lang tid.

Ora Cohen og Tamir – to av de uvurdelige ansatte på absorberingssenteret i Ashkelon.

-Hva skal du gjøre når du er ferdig med lærlingetiden?
-Da går jeg inn i militæret. Etterpå vil jeg begynne å arbeide innen faget mitt, videreutvikle meg og bli så god som mulig.

 
-Har du en drøm?
-Ja, men den er hemmelig. Stotaw er tydelig sjenert og ber om å få snakke amharisk. Han velger å avsløre drømmen: – Jeg vil bli politiker. I Etiopia ble jeg kjent med en som startet med å hjelpe menneskene i en landsby. Han satte i gang mange fine tiltak og så ble han politiker. Da fikk han gjennomslag for enda flere av sine hjelpeprosjekter, smiler Stotaw.