2005 – nye muligheter og utfordringer

“Aldri har vi opplevd en så stor naturkatastrofe”, ble det sagt. “Jo da”, sa gamle Thorvald Stoltenberg. “Både Kina og Bangladesh opplevde mye større folketap i 1960-70-årene, men det var så langt borte den gangen. Nå er det mye nærmere fordi alle reiser og fordi det var nordmenn involvert”.

Nå er alt mye nærmere , og alt angår oss. Vi kan lett bli usikre og skremte, for ryktene sier at det kommer nye flodbølger, nye jordskjelv og nye katastrofer, og vi lurer på om de kan berøre oss her oppe i det trygge hjørnet i verden. “Jeg skal holde alle feriene hjemme heretter”, sa en gammel tysker da han ble fraktet på båre ombord i redningsflyet.

Leser vi i den store Boken, står det mye interessant og relevant der, også om naturkatastrofer. De skal øke i antall, og de skal tilta i styrke. Det det dreier seg om, er å være forberedt. I etterdrønningene blir det tydelig at det var vi ikke – alle var på ferie, ingen systemer var klare, og det tok bare minutter før ti tusenvis av mennesker var borte. Det er klart at det er rom for mange refleksjoner.

“Jordaksen bikket”, sa en ekspert. “Australia flyttet seg 20 m nordover”, sa en annen. “Tiden stanset”, sa en tredje. Og det kan komme mye større katastrofer – og nærmere!

“Afrika presser seg inn i Europa”, var også en ekspertkommentar. Ankara i Tyrkia var nærmest til å bli rammet.

Men vi skal ikke sitte stille og vente på neste katastrofe. En gammel salmestrofe har passert tankene noen ganger denne tiden: “Arbeid før natten kommer, da er ei lenger tid!”

Derfor er vi i gang igjen, derfor tar vi fatt i nye og gamle utfordringer, og vi forventer et strålende år! Israel er midt i tiden og midt i verden, derfor er det meningsfylt å få være med der. Dessuten tror vi at Gud har gitt Israel en nøkkelrolle i denne tidsepoken.

Innvandringen står også i år øverst på prioriteringslisten til myndighetene. De ønsker seg én million flere dette tiåret også, men har foreløpig “bare” fått litt over 100.000. Det kan bety at nye store skarer kan ventes å komme!

Jødene er bundet til sin fortid i langt større grad enn vi kanskje kan forstå. Alle deres høytider feires til minne om felles historie og alle integreringsinstitusjoner har styrking av jødisk identitet på programmet.

Sterke røtter gir stødig vekst, og de går tusenvis av år tilbake. Utgangen fra Egypt ligger i bunnen av de fleste høytidene, men den hendelsen skal overskygges av den store innvandringen vi nå får være med på.

Slik står det skrevet, og derfor er det så spennende å få være med i den fasen vi nå er inne i. Vi forventer store ting, og vi håper at du også vil være med å gjøre 2005 til et gjennombruddsår for Israel.

Godt nytt år!

Fra HJHs nyhetsbrev nr. 1/05.