Vi vil hjelpe etter krigen!

Hjelpemiddelsentralen Yad Snek har særlig stor pågang av folk som trenger rullestoler og krykker og andre spesiallagede gjenstander som alarmklokker og pustemaskiner, f.eks. Yad Sevah har en ekstra avdeling i Nahaniya – en liten by i nord som ble særlig hardt rammet. Under hele kriger holdt de avdelinger åpne selv om bombene stadig falt omkring dem. Etter hvert får vi nok høre atskillige heltehistorier. De frivillige medhjelperne måtte ofte ut for å hjelpe folk som ikke selv var i stand til å komme noe sted, ofte risikerte de egne liv for å hjelpe. Ingenting av dette er tema i norske medier, dessverre. Yad Sarah – medarbeiderne har også vært engasjert i evakuering av syke og gamle og andre som ble hjelpeløse i panikksituasjonene som oppsto.

Nå skal alle disse menneskene tilbake for å prøve å stable på bena et nytt liv. Det dreier seg ikke bare om å sette i stand hus, like viktig er det å sette i gang livet igjen. Alle som rammes av sjokk, vet at en farlig reaksjon er å sette seg ned å gruble. Både barn og voksne kan rammes av en lammende passivitet, og Yad Sarah har laget 10.000 aktivitetspakker for å engasjere 500.000 barn og unge.

Selv om vi har sett store lagre av rullestoler og gåstoler, er de nå i ferd med å gå tomme. Det er en trist og stresset situasjon, og som så mange andre sender de ut en appell – “Hjelp oss å hjelpe!”

Vi gleder oss over penger som strømmer inn og kan forsikre om at de strømmer like fort ut igjen. Det haster med å få Israel på fote igjen!

Gjenoppbygging er dyrt, men den er i full gang allerede. Immigrasjonssentere i Nord-Israel ble truffet av bomber og totalødelagt. Kontorer, boliger og klasserom er borte, men heldigvis overlevde de fleste i bomberommene. Det haster med å få tilbake disse sentrene, alle nye emigranter som holdt ut der, har få andre muligheter til å bo og fått oppfølging. Kostnadene så langt er 3,5 millioner dollar – bare for å sette i stand seks mottakssentre!

Dette er bare ett av mange rop om hjelp, og den kommer! Det er det som er så spennende. Israel har mange venner, og de trår til når det trengs. Det varmer israelerne, og det varmer oss alle når vi føler at vi faktisk er mange i Norge som støtter og står med Israel. Egentlig ender vi opp med å føle at det er et privilegium å få være en del av en stort og løfterikt. Og innvandrerne kommer – og frivillige unge i Israel melder seg til tjeneste. “Vi føler en sterk samhørighet med vårt land”, sa en ungdomsleder som svar på hvorfor de stilte opp. Noen av dem meldte seg til tjeneste bare dager etter at de var blitt dimittert fra hæren. – “Jeg føler et personlig og kollektivt ansvar for å hjelpe”, sier en av disse. “Sammen med Jewish Agency har vi flere program gående for ungdom å risikosoner over hele Israel. Vi har jobbet med dette før den nåværende krisen, og vi vil fortsette med dette for å styrke det israelske samfunnet i tiden som kommer.