Vi takker Gud at vi er her i Israel

– Så mange av hennes venner er døde. Hun vil ikke være i stand til å takle det, sier Natalia Cheldaev til Jerusalem Post. Dersom familien fortsatt hadde bodd i Beslan, hadde 10 år gamle Vilena vært på skolen da terroristene tok elevene som gissler.
– Vi takker Gud for at vi er her i Israel, sier mamma Natalia.

– Halvparten av vennene som tok farvel med oss er nå døde, legger hun til. Minst 335 elever, foreldre og lærere ble drept i de kaotiske kampene som oppstod under gisselaksjonen.

Det er ikke mange jøder igjen i byen Beslan, som ligger i Ossetia-provinsen i Kaukasus. De fleste jødene i området har emmigrert til USA eller Israel etter fallet av Sovjetunionen.

Tobarnsmor Zalina Gutsayeva har tidligere arbeidet to år i Israel, men returnerte til Russland ifjor.

– Jeg ville bo i Beslan, fordi her var det mer ro for meg og mine barn. Det var det jeg trodde, men jeg tok feil, forteller hun. I forrige uke skjedde skolemassakren ikke mer enn 500 meter fra hennes leilighet.

For jødene i det russiske Kaukasus-området er situasjonen ikke spesielt truende, mener Ya’akov Bar-Shimon som er formann for Unionen av immigranter fra Kaukasus.

– Lokalbefolkningen ønsker at jødene skal være der, fordi jødene bringer med seg en stor del av økonomisk og kulturell aktivitet, sier Bar-Shimon. I noen tilfeller er emmigrerte jøder bedt om å returnere fra Israel for å skape næringsvekst i byene de kom fra.