Ulpan Akiva – Askeladden og de gode hjelperne

På Ulpan Akiva kunne vi få bo gratis, så vi dro dit. Stjernehotellene i Tel Aviv er ikke å spøke med. Men på Ulpan Akiva var stemningen dyster. De hadde simpelthen fått kniven på strupen av styret om å selge hele eiendommen! Mange har vært der og vet at det er et praktfullt sted i Netanja – nede ved havet – men viktigere er det at det er Israels aller beste ulpan-språkskole.

Vi har støttet dem i alle år, de tar imot 3 – 400 nye immigranter hver 7. uke, og der er det ikke noe “kjære mor” Der følger du med enten du vil eller ikke, for bare en dags unnasluntring gir et enormt hull. Og ingen tar dette om igjen for deg. Jeg har prøvd en uke to ganger, og det var tøft. Men man lærer hebraisk på tusen måter hele døgnet, og lærerne der er blant de beste i landet. Flere ganger har vi truffet utenlandske ambassadører der i elevmassen.

Problemet er at styret er oversitter fra tidligere tider og de er alle mellom 75 og 92 år og uavsettelige, men Ulpan Akiva har de mistet interessen for for lenge siden. Nå hadde de fått tilbud fra en entreprenør som ville gi 14 mill. dollar for stedet, og det lød som søt musikk i styrets ører. Men å selge kan koste dyrt, halvparten ville gå til å betale skat, og 2 – mill. til å betale gjeld. I tillegg kommer gebyrer og avgifter, og hele prosjektet virket som en halsløs gjerning. Ester Perron, som er direktør for hele etablissementet, var fortvilet. Hun mente hun hadde prøvd alt og alle, for dersom hun greide å betale gjelden, ville styret gå, og da kunne tingene løses. Men hun hadde en kort tidsfrist, og styret var overhodet ikke kompromissvillige.

Så der satt vi en ettermiddagsstund og følte oss hjelpeløse. 2 – mill. dollar kunne ikke vi skaffe på noen dager om vi aldri så gjerne ville. Men i USA finns det en mann – og en dame. Begge hadde vært elever ved Ulpan Akiva, begge har tilgang på mye penger, men de ville ikke betale hele gjelden alene – de ville etablere et “spleiselag” av Ulpan Akiva-supportere, og dermed rullet den berømte snøballen.

Mark – som amerikaneren heter – engasjerte et advokatfirma i Tel Aviv for å granske” skolen, og de kom opp med en solid rapport om glimrende styring og forvaltning. Her kunne vi si snipp snapp snute, eventyret er i gang, og nå ser det ut til at spleisefesten er i gang.

Øyvind har stått for kontakten med Mark og styreformannen har allerede gått av og er blitt erstattet med en ung professor fra Weiman instituttet. Han er interessert i Ulpan Akiva og i samarbeidet med donorer. Plutselig er også staten Israel blitt interessert – det skulle bare mangle! Ulpanen ved Middelhavet er en flott inngangsport til et nytt liv i et nytt land.