Sykehusene gjør en fantastisk innsats

Krigen hadde mange og alvorlige konsekvenser, mange av disse må de leve med lenge. Tusenvis av sårede søkte hjelp, ikke alle skadene ble reparert på en skadestue.

I tillegg til alle fysiske skader kommer også de psykiske, det var et sjokk å oppleve at Israel var så sårbare som de var.

Vi har jo i flere år gitt støtte til både Hadassah- og Share Zedek-sykehusene. Begge – eller alle – er avhengige av pengegaver utenfra. Det er slik systemet fungerer i Israel, derfor kan vi se på veggene hundrevis av plakater som forteller om sjenerøse givere.

Heldigvis er vi ikke alene – organisasjoner over hele verden jobber for å samle inn penger, en gruppe folk fra Hadassah-sykehuset oppfordret i sommer til å bli med på en solidaritetsreise til Nord-Israel for å se hva som kunne gjøres for å hjelpe. Det viser at det dreier seg ikke “bare” om penger, selv om de er helt nødvendige. Mange mennesker mistet hjemmene sine, mange er fremdeles evakuert til andre steder i Israel. Hadassah åpnet underklinikker for å hjelpe direkte, 600 barn og 90 familier blir tatt hånd om på denne måten. Hadassah har også sendt ut helseteam til for eksempel Nakaria, også til småbyene i sør, der kotushka-rakettene falt uavbrutt under hele krigen.

Også Share Zedek-sykehuset har fått bruk for sin nye akuttavdeling. De utvider stadig og utdanner “immigranter” til høy, israelsk standard.

Det er et jødisk sykehus, men likevel åpent for alle som trenger hjelp. På mange måter har det vært et foregangssykehus, med stor og anerkjent forskning. For eksempel er de ledende i verden på brannskader, dessverre, sier de selv, for det skyldes jo alle de brannskadde terrorofre de har fått inn.

De har – som de første i verden – greid å isolere Alzheimer-kromosomet – også innen kreft- og hjerteforsking ligger de aller lengst framme. Men for begge disse sykehusene er kravet til helsepersonellet ufravikelig. Det skal være de best kvalifiserte i verden. Og vår støtte har gått – og går – nettopp til dette. For blant alle immigrantene er det alltid leger og sykepleiere utdannet i hjemlandet, og det er ikke bra nok. Derfor må de gjennomføre et ekstrastudium for å kunne få praktisere i israelske sykehus, og der er behovet for fagfolk enormt.

I Beer Sheva ligger også et universitetssykehus. Der er standarden på høyde med de to andre, og prinsippet er det samme – de må ut å jakte på glade givere. Beer Sheva er jo ikke akkurat verdens sentrum, heller ikke Israels. Men det er vel verdt et besøk. Topp moderne – vakkert og med et engasjert personale betjener det en befolkning på 900.000 mennesker!

Det er det eneste sykehuset mellom Ashkeld og Eilat, og på ett år har de tatt imot mer enn 13.000 fødsler, 180.000 akuttpasienter, 26.000 barnepasienter, 100.000 innleggelser og utført 25.000 operasjoner. Over 370.000 barn hører til sykehuset fra Negev-regionen. En stor del av befolkningen i dette området er immigranter – ofte med lav økonomisk evne. De fleste av disse kommer fra Etiopia – ex-Sovjet og Argentina. I tillegg kommer en stadig økende beduinerbefolkning. Ca. 40 % av barna som behandles er beduinere, ca. 30 % er barn av nye immigranter.

I disse dager bygges en ny barneavdeling på Soroka-hospitalet. Planen er at hvert enkelt barn skal få den beste behandlingen som det er mulig å oppdrive. I tillegg skal det bygges et auditorium med plass til 250 studenter som også vil nye godt av undervisning på aller høyeste nivå. 6,2 millioner dollar er prislappen. Det hadde vært umulig å sette i gang uten en startkapital. Den fikk de av en familie i Los Angeles. Så nå venter de optimistisk på nye varmede gaver. Slik fungerer hele Israel. Slik kan hver og én av oss være med å bygge og styrke landet. Det er utallige prosjekter å støtte, prosjekter som gjør det attraktivt for nye innvandrere å komme til Israel. Og Israel trenger dem!