Det er mange som venter nå: – mange venter på å få reise fra Etiopia, enda fler venter på å få ønske dem velkommen hjem til Israel. Det er familier som er splittet i to fordi en ble registrert og godkjent til å flytte til Israel og så fikk dra til Israel for noen år siden, mens den andre ikke var så heldig. Nå er tiden kommet for å forene familiene igjen! De trenger vår hjelp – spesielt den økonomiske hjelpen akkurat nå – for å få det til!

Siden den israelske staten bestemte seg for å sette inn nye krefter for å bringe de etiopiske jødene til Israel igjen, har så langt 106 i 2016 og 175 i 2017 fått reise. Ytterligere 1100 av de 9000 som venter har fått godkjent søknadene sine.

Det er kostbart, meget kostbart, å hjelpe de etiopiske jødene til og i Israel. Det er spesielt vanskelig å organisere på grunn av den pågående tørken og usikre situasjonen som er i Etiopia akkurat nå. Derfor har Keren Hayesod startet med en ny måte å jobbe på. Hver gang de har klart å gå utreisevisa for en ny liten gruppe, sender de dem så raskt de kan til Israel. Mange bekker små blir en stor å!

Rørende hjemkomst

Gashau og Ataklet Tironech og deres to barn, Yeshayahu på 5 år og Ayala som er 2 ½ år er blant de heldige som fikk komme i oktober i 2016. De fikk en fantastisk velkomst i Israel, der de ble mottatt av blant annet borgermesteren i Tsfat ved absorberingssenteret der som er deres hjem de neste to årene. Ved velkomstseremonien fortalte Gashau rørt om de mange årene de har ventet i Gondar (i Etiopia) på å få komme til Israel. Slektningene deres, som bor i Bat Yam, var så glade for at de endelig kunne ønske dem velkommen til Israel!

Gashau var veldig viktig i det sosiale livet blant jødene som venter i Gondar. Han var blant de som ledet gudstjenestene i synagogen og hjalp til med å lage aktiviteter i menigheten der. Han er meget savnet blant de mange som fortsatt venter i Gondar.

Hardt arbeid for å bli israeler

Vel fremme i Israel begynner det ‘ordentlige’ arbeidet med å lære alt om israelsk samfunn. De to voksne har gått på mange seminarer som har omhandlet temaer som hvordan bank og postsystem fungerer, helsesystemet og ikke minst 5 måneder med hebraiskkurs på ulpanen. De har også deltatt på kurs om kulturforskjeller.

Gashau har hjulpet til ved absorberingssenteret, der de skal åpne en synagoge for beboerne. Han har vært med på forberedelsene og på å lede gudstjenestene der. Ataklet har åtte år med skolegang bak seg og hadde gode hebraiskkunnskaper fra ulpanen i Gondar. Hun er nå gravid og har termin i september. De regner med at hun kommer til å bli ferdig med avanserte hebraisktimer på ulpanen på absorberingssenteret før hun føder.

Søt start på arbeidslivet for Gashau

Gashau fikk etter halvannen måned med jobbsøking jobb på Vered HaGalil-fabrikken i Tsfat. Her produserer de blant annet deilig sjokolade. Begge barna startet i barnehage med en gang. Både Yeshahayu og Ayala har kommet seg fint inn i systemet og får god hjelp til å klare seg av de ansatte der de er. Men, det betyr ikke at alt er lett: På ettermiddagene deltar de på ekstra aktiviteter på absorberingssenteret for å fylle kunnskapshullene de har. Yeshayahu går blant annet på et spesielt opplegg for å forberede seg til 1.klasse. Til tross for dette, virker det som om han ikke er riktig klar ennå, og kommer til å fortsette i barnehagen ett år til, slik at han får en god start på sin skolekarriere.

Både Gashau og Ataklet er veldig motiverte og ønsker at både de og barna skal få høyere utdannelse. De ser på dette som veldig viktig for at de skal klare seg godt i det israelske samfunnet. Deres høyeste ønske er at de en gang skal kunne kjøpe en leilighet i nærheten av Bat Yam der de har slektninger.

Trenger mye hjelp

Ikke alle de etiopiske flyktningene er like godt utrustet til å klare seg godt i Israel. Gashau og Ataklets historie er en fantastisk en – og selv her kan vi se at de trenger mye hjelp på veien, og at ungene trenger ekstra støtte og oppfølging for å få em god start i Israel.

De aller fleste av de etiopiske immigrantene trenger mye hjelp, og noen trenger ekstra mye hjelp. De kommer en helt annen kultur, fra enkle kår uten elektrisitet og innlagt vann, uten høyere utdannelse, noen er analfabeter. Det betyr at de trenger hjelp til å bli kjent med hvordan et vestlig land fungerer, hva som er forventet av dem, og hvordan de skal fungere i dette samfunnet. Det er utfordrende, både for immigrantene og for det israelske samfunnet som skal ta i mot dem.

Derfor trenger de vår støtte. Det aller meste i dette spørsmålet kan løses og hjelpes frem til en fin situasjon, bare det er ressurser til det. Hjelp Jødene Hjem er glade for å være med å hjelpe de etiopiske jødene ikke bare HJEM TIL ISRAEL, men også HJEMME I ISRAEL.

Vil du være med og støtte de etiopiske jødenes tilbakekomst til Israel? Send din støtte til kontonummer: 3000.21.42828