Vi fikk to gode og varme uker på tur

Jubileumsturen vår ble inspirerende og nyttig både for deltakerne og arbeidet HJH sammen med giverne våre har ansvaret for. Og turen ble vellykket for deltakerne, vi fikk hele tiden klare meldinger om at alle hadde det bra og gledet seg over det vi fikk se på prosjektene og ellers rundt i landet. Stemningen i gruppa og mellom alle som var med var svært god under hele turen! Vi hadde tid til samtaler og samvær både i bussen, på besøkene ved prosjektene og de bibelhistoriske stedene og ved bordene ved måltidene. Det ble knyttet mange nye vennskapsbånd på denne turen – og vi slapp nærmest helt sykdom og uhell. Frisk og felles sang både i bussen og ellers var også med på å skape god stemning, glede og god atmosfære.
Turen var svært inspirerende for oss alle – ledere og deltakere – fordi vi på denne turen fikk mange gode besøk på flere av prosjektene våre. Der fikk vi se og høre om det store og viktige arbeidet som de mange prosjektene våre driver for midlene de får fra Hjelp Jødene Hjem og giverne våre. Og vi fikk alle nærmest se og føle på kroppen hvor takknemlige brukerne og lederne er for støtten fra Norge – og hvor avhengige de er av den for å drive arbeidet framover. Dette opplevde vi på alle prosjektbesøkene både i Jerusalem, i Galilea og i sør i Negev.

Turen var lagt opp med besøk på disse stedene – og innimellom prosjektbesøk og konserter og lignende fikk vi mye fritid til “ferie” ved svømmebassenget, på shopping eller på bussturene mellom landsdelene. En spennende og god opplevelse var også en ettermiddag og en hel dag ved Dødehavet.

Det var vel flere høydepunkter på turen, men her må vi nevne avdukingen av plaketten til ære for Kåre Kristiansen, som har gitt navn til datarommet på Yad Sarah-hovedkontoret. Her var det tale av HJH-formannen Øivind Bernatek, og ved lunsjen var det hilsener fra Norges chargé d’affaires i Israel, Vebjørn Dysvik, Yad Sarahs grunnlegger og styreformann Uri Lupolianski og vår rådgiver i Israel, rabbiner Michael Melchior.

På turen i år var det også en svært god “blanding” i gruppa mellom “veteraner” som har vært med oss på en eller flere turer før, og nye reisende. Det var fint at hele 10-12 av deltakerne var i Israel for første gang og en om lag like stor gruppe reiste med oss for første gang. Det var også flott at mange av våre trofaste givere og støttespillere gjennom flere år var med og fikk ny inspirasjon.

Jeg tror vi fikk en god balanse mellom program og fritid. Mange ga uttrykk for det. Og det er viktig – HJH-turene skal være informative, vi har en klar målsetting om å møte prosjektene våre og jødene ellers, se landet og samtidig få en god høstferie.

Nå har vi som fikk være med på turen mange gode minner å ta fram når høstmørket og kulden setter inn – og vi har nok alle fått noen nye venner.

“Det var så godt å være med på denne turen,” sa en av deltakerne til meg dagen før vi dro hjem. “Det var ingen klikker på denne turen, samme hvor jeg satte meg ved måltidene var jeg velkommen og inkludert, og praten gikk livlig med en gang.”