Hinoch kommer hjem

Møtet med mor ble i meste laget for Hinoch som holder på å svime av. Endelig får Lilly Belais vist omsorg for gutten sin igjen.

 

Hinoch (21) fra Addis Abeba har nettopp landet og venter på israelsk ID-kort sammen med 74 andre emigranter fra Etiopia på terminal 1 på Ben Gurion flyplassen.

 

Endelig får Hinoch sitt israelske ID-kort.

Mens de voksne ser ganske trette ut, sitter og nyter rundstykker og friskt vann ved bordene, er barna oppspilte. Hopper og danser foran kameraet vårt. De får tildelt hvert sitt israelske flagg, og etterhvert poser med fargestifter og tegneblokker. Flere representanter fra Keren Hayesod har møtt frem for å ønske dem velkommen.

Her er enslige, ungdommer, familier med barn, eldre, samt to Falash Mura-søstre med småbarn som kommer for å hjelpe en tredje søster – allerede i Israel – med benmargsoverføring på grunn av livstruende sykdom.

Hinoch skal møte mor
Vi ber om å få snakke med en engelskspråklig, og får kontakt med Hinoch. Han er 21 år fra Addis Abeba. Har en grad innen IT fra et college, og drømmen er å bli IT-programmer innen sitt område i sitt nye hjemland.

-Har du slekt her i Israel?

-Ja, fem onkler og to tanter, mange kusiner og – en mor.

-Hvorfor ville du komme hit?

-Fordi livet i Etiopia er så tøft. Moren min reiste hit for 18 år siden…savner henne.

-Hvem har du bodd sammen med?

-Med min far og bestemor. Mor besøkte oss for ti år siden…

-Hvordan har dere hatt kontakt i denne tiden?

-Via brev og av og til telefon. Ikke internett. Jeg vet bare at hun har bodd noen år i Tel Aviv, men vet ikke hvor hun bor i dag.

Jeg avtaler å snakke med Hinoch senere, når han har etablert seg.

Tårefylt møte
Rosenberg og jeg har kjørt tilbake til terminal 3, for nå har alle immigrantene fått sine ID-kort, og kan passere tollen.
Lite ante vi at damen vi møtte først på terminal 3, Lilly Belai, var Hinochs mor… Men nå er møtet endelig forestående:

Hinoch kommer ruslende ut i stimen sammen med 74 landsmenn. Klokken har passert fem. Tyskerne spiller, synger og ønsker alle velkommen til hjemlandet Israel! Lilly tripper. Så får hun øye på gutten sin og løper mot ham. 10 år siden sist mor har sett sin sønn! Det blir tårer og en gjensynsglede utenom det fattbare. Endelig er mor Lilly og Hinoch sammen igjen.

Lilly bor i dag i Ashkelon, mens Hinoch trolig skal bo i et mottakssenter i Beer Sheva for å lære seg hebraisk, om religionen, sitt folk og om hjemlandet sitt. Han er endelig hjemme – i landet sitt og hos mor.

Nytt håp for de siste jødene i Etiopia
For fire år siden godtok den israelske regjeringen en treårig plan for å bringe de man til da anså å være de siste etiopierne av jødisk opphav, hjem til Israel. Frem til i fjor kom det rundt 300 i måneden til de siste som hadde fått sin status godkjent var ankommet, men så måtte denne operasjonen avsluttes.
Nye Falash Mura, som denne gruppen av etiopiere av jødisk opphav kalles, krever nå også å få reise til Israel. Innad i Israel har dette vært en komplisert sak. Politikere og organisasjoner diskuterer hvor sterk deres jødiske arv er og dermed deres rett til immigrasjon, men nå er det en positiv fremgang i prosessen. Innenriksdepartementet har nylig bestemt seg for å “åpne sakene” på nytt, i første omgang for ca 3 000, og deretter for enda 5 700 personer. Dette betyr nytt håp for mange, men også nye utgifter for Hjelp Jødene Hjems samarbeidspartnere Keren Hayesod og Jewish Agency. Skal de lykkes her, er de avhengig av økonomisk hjelp utenfra.
Din støtte her vil kunne gi dem et nytt og verdig liv i Israel.

Nesten 9 000 etiopiere får en sjanse til å dra til Israel.