Det var sterkt, gripende og utfordrende i Sha’ar HaNegev

Mette Risnes (t.h.) og Harald Husveg (t.v.) avduket plaketten på vegne av HJH.

Både i Jerusalem, Galilea og Tel Aviv fikk vi et godt innblikk i hvordan dagliglivet er for mange ulike grupper i Israel. Ikke minst ga besøkene i vennskapskommunen vår, Sha’ar HaNegev og nabobyen Sderot et svært sterkt inntrykk av de store utfordringene befolkningen lever under. Samtidig var det flott å møte de 500 unge idealistene i Ayalim-bevegelsen som vi besøkte samme dagen; møtet med dem fortalte at det er noen i Israel som virkelig gjør en innsats for å hjelpe der det trengs i utkantene. Og også når det gjelder Ayalim – de unge entusiastiske sionist-pionerene i vår tid – ser vi at det nytter å hjelpe – hver krone de får tidobler i verdi p.g.a. stor frivillig innsats.

Det gjorde et uutslettelig inntrykk å møte noen av innbyggerne i Kfar Azza, bare et par kilometer fra grensen mot Gaza, og høre hvordan hverdagen var for dem. Spesielt gjorde det inntrykk å få møte enka etter en av kibbutzens medlemmer som ble drept av en rakett fra Gaza utenfor hjemmet sitt i mai i år.

Et høydepunkt var ellers å få være med på å avduke plaketten som viser at HJH har gitt midler til renovering av tre tilfluktsrom i senteret av denne kibbutzen. Dere kan redde livene våre ved denne generøse gaven, sa Alon Schuster i talen sin under denne avdukningen. De har ingen sikre bomberom ellers i kibbutzen og gaven fra oss på 400.000 betyr altså svært mye for sikkerheten til flere hundre mennesker.

Direktør Jacob Snir fra Jewish Agency takket også for gaven og understreket hvor mye det betyr for folket her å ha venner som bryr seg. To fra gruppen; en turdeltaker og en reiseleder ble bedt om å avduke plaketten. Samlingen av rester av raketter på politistasjonen i Sderot, med angivelse av dag og tid for når de ble skutt ut, gjorde også svært sterkt inntrykk på oss.

Vi så at det nytter! Og vi vil fortsette å hjelpe der det trengs mest og dem som trenger det mest. Vi besøker også Sha’ar HaNegev, Sderot og Ayalim på turen neste høst!