Trenger Israel innvandrere?

I begynnelsen av februar inviterer den israelske storavisen sine nettlesere til å si sin mening om fenomenet.

– Er aliyah fortsatt nødvendig i det 21. århundre? Bør Israel gjøre spesielle tiltak for å tiltrekke seg jøder fra diasporaen?, spør avisen.

Leserne svarer:

– Israel trenger olim (innvandrere) som ethvert annet land, skriver Dara Sandow fra Tel Aviv, og fortsetter:
– Personlig synes jeg det er ganske hyklersk av de som bor utenfor Israel å kritisere landets innvandringspolitikk, mens deres egne land også vurderer nasjonal bakgrunn hos sine innvandrere.

Jonathan Raven fra Alon Shvut har sin egen private begrunnelse for hvorfor han ønsker flere innvandrere:
– Jeg har bodd i Israel i omkring to og et halvt år. Jeg har hatt mange positive opplevelser, og jeg har møtt mange fantastiske mennesker. Dessverre har min opplevelse som forbruker i Israel vært sjokkerende. Nesten uten unntak har jeg blitt lurt eller løyet til av hvert firma jeg har vært i forbindelse med.
Raven konkluderer derfor:
– Vi trenger innvandring fra så mange mennesker som mulig fra land hvor ærlighet og integritet i forretninger er normalen, for at disse kan påvirke kulturen rundt oss.

Shimon Klein fra Bat Chefer mener Israels økonomi ikke er i stand til å ta opp flere nye immigranter i arbeidsmarkedet.

Matthew Freedman fra Londonmener spørsmålet burde være hvordan Israel kan gjøre aliyah lettere.
– Jeg bodde i et integreringssenter ifjor og så problemene de nye immigrantene stod overfor, på tross av regjeringens støtte, skriver Freedman.

– Israel trenger aliyah for å opprettholde en stor jødisk majoritet, skriver Shalom Freedman fra Jerusalem. Dermed kan man realisere drømmen til landets grunnleggere og alle jødiske generasjoner, mener han.

Freedman fra Jerusalem får støtte fra Dr. David Gross fra Long Beach, USA.
– Dersom den arabiske befolkningen i Israel fortsetter å vokse med dagens temp, vil jødene snart være en minoritet i den jødiske staten. Araberne kan da ganske enkelt stemme Israels eksistens bort. Aliyah spiller derfor fortsatt en viktig rolle for å garantere at Israel overlever som en jødisk nasjon.

– Den viktigste årsaken til at staten Israel ble opprettet er ikke borte, påpekerMichael Lancaster Steiner fra Alicante, Spania, og minner om antisemittismen.
– Så lenge Israel har en jødisk majoritet, betyr det at antisemittisme ikke kan få overherredømmet, skriver Steiner, og avslutter:
– Jeg bor utenfor Israel, og føler meg nokså trygg. Men hvis det begynner å bli tøft på grunn av min etnisitet, ønsker jeg å ha forsikring om at jeg kan dra umiddelbart til et sted hvor jeg vet at jeg alltid er velkommen.

Flere lesermeninger kan du lese iHa’aretz.