Kibbutz- bevegelsen inviterer hjem

United Kibbutz Movement (UKM) samarbeider med integreringsdepartementet om det nye programmet som starter denne måneden. Invitasjonen går til israelere i utlandet, først og fremst USA, men også potensielle immigranter kan melde seg interessert.

– Jeg tror en slik invitasjon kan være bra for israelere i utlandet, spesielt for dem som er redd for å flytte, sier Gal Yardeni. Han planlegger å flytte fra Los Angeles sammen med sin kone. Etter tre år i filmbyen har de fått nok.

– Vi kommer tilbake til Israel fordi vi har mer venner her. Kibbutzen handler om venner. Der dreier alt seg om fellesskap, sier Yardeni.

Flere moderne kibbutzer har løsnet litt på kollektiv-tankegangen de senere årene. Det er for eksempel mulig å eie sitt eget hus. Kibbutzer bygger nye boligfelt for selveiere, men tilbyr fortsatt tett fellesskap.

– Gjennom informasjonsprogrammet til UKM får man svar på sine spørsmål, sier Yardeni. “90 prosent” av israelerne han kjenner fra Los Angeles kan tenke seg å komme tilbake til Israel, sier han til Jerusalem Post.

I følge israelsk statistikk befinner 600.000 israelere seg i utlandet. I år 2004 var det 7.000 av dem som kom hjem, en 20 prosents økning fra året før. Med invitasjonen fra moderne kibbutzer håper departementet å lokke noen tusen til.

 

– Når en israelere drar fra Israel er det som å rykke et tre opp fra jorden det har slått rot i. Det er noe i Israel som israelere trenger. Det er derfor vi kommer tilbake, sier Yardeni.