Tisha Be’av – til minne om de ødelagte templene i Jerusalem

Midt i sommerperioden finner vi Tisha Be’av – en av de to mest alvorlige fastedagene i det jødiske året.

Foruten Yom Kippur, forsonelsesdagen, er Tisha Be’Av, den niende Av, den eneste av årets syv fastedager, som går fra solnedgang til solnedgang. De andre fem går fra soloppgang til solnedgang. De jødiske fastedagene er såkalte «komplette» fastedager, hvilket vil si at man hverken spiser eller drikker noe som helst så lenge fasten pågår.

Tisha Be’Av, som betyr den niende Av, minnes mange av de store tragediene i jødisk historie. I henhold til jødisk tradisjon ble både det første og det andre tempelet ødelagt på nettopp denne datoen med 655 års mellomrom. Selv om man først og fremst overholder fasten til minne om templenes ødeleggelse, skjedde altså mange andre tragedier i jødisk historie på nettopp denne dagen – kanskje mest kjent er utkastelsen av jødene fra Spania i 1492.

Steiner fra det andre tempelet i Jerusalem. Steinene kommer fra muren rundt tempelet, og ble dyttet ned på den jødiske byen av romerne under ødeleggelsen av tempelet i år 70 e.Kr. Steinene ble funnet av arkeologer nesten 2000 år etter tempelets ødeleggelse.

Steiner fra det andre tempelet i Jerusalem. Steinene kommer fra muren rundt tempelet, og ble dyttet ned på den jødiske byen av romerne under ødeleggelsen av tempelet i år 70 e.Kr. Steinene ble funnet av
arkeologer nesten 2000 år etter tempelets ødeleggelse.

 

I tillegg til fastingen, markeres dagen med spesielle gudstjenester, der man sitter på en lav stol eller skammel eller noen steder gulvet, som om man er i sorg. Det leses fra klagesangene.  Det er også tradisjon å ikke benytte seg av kremer eller parfymer på denne fastedagen. Det er vanlig å bruke andre sko enn skinnsko, for å markere ytterligere at dette er en sørgedag, og ikke en festdag. Alt dette virkeliggjør sorgen fra en indre sorg, til noe som også manifisterer seg på et håndfast, ytre vis. På denne måten har jøder sørget over de ødelagte templene i Jerusalem de siste 2000 årene, mens man venter på tempelets gjenoppbyggelse.

 

I år starter Tisha Be’Av og fasten på kvelden den 15. juli og avsluttes på kvelden den 16.juli.