Shavuot – ukesfesten

Shavuot feires 7 uker etter Pesach, og starter i år kvelden 14.mai. Man feirer da at Moses mottok Toraen fra Gud på Sinai-fjellet. Shavuot er en av de tre valfartsfestene i jødisk tradisjon, da folk dro på pilgrimsferd til tempelet i Jerusalem. Shavuot markerte også slutten på innhøstningsperioden av de forskjellige kornsortene, som hadde startet på Pesach med innhøstningen av bygg, og ble avsluttet til Shavuot med hveteinnhøstningen.

I dag er det tradisjon å studere Toraen hele natten i jødiske menigheter over hele verden. I synagogen leses Ruths bok, blant annet fordi innhøsting står som sentralt tema i boken. Mange familier spiser «melkemat» som for eksempel ostekaker, «blintzes» – pannekaker fylt med ostefyll eller vegetarisk lasagne. Hvor tradisjonen med å spise melkemat på Shavuot kommer fra er omdiskutert, men blir ofte tilskrevet vers 4:11 fra Høysangen, hvor i jødisk tradisjon Toraen blir sammelignet med melk: «Honning og melk er under din tunge.»

I israel feires Shavuot fra kvelden 14.mail til kvelden den 15.mai, mens man ellers i verden feirer en dag til – til kvelden den 16.mai.

Ostekake blir ofte servert til Shavuot. Foto: wikipedia

Ostekake blir ofte servert til Shavuot. Foto: wikipedia