Tel Aviv gjøres stadig vakrere

I høst kunne vi lese en meget god reisebeskrivelse for Tel Aviv i Aftenposten. Det var sjelden kost å lese noe positivt om Israel uten at det samtidig ble servert politiske sleivspark slik norsk presse vanligvis gjør når det gjelder Israel., men sjelden eller aldri gjør når det gjelder andre land.

Jeg har hatt gleden av å besøke Tel Aviv igjen i oktober, og hver gang jeg er her, slår det meg hvor mye vakkert det er å se i denne byen, en by som for mange kan fremstå både som støyete og litt nedslitt. Let og dere skal finne heter det, og det gjelder til fulle for Tel Aviv.

Den mest iøynefallende endringen er den nordlige delen av strandpromenaden, Ha Tayelet, som ble skadet av uvær sist vinter. Her er det både lagt en ny og enda finere brolegning og på enkelte områder kombinert med treverk.

Restaurantene som lå som tradisjonelle strandrestauranter på selve strandpromenaden og hvor man før måtte gå på innsiden, er nå flyttet innover mot kjøkkenene slik at promenaden nå går på sjøsiden av disse. Samtidig er områdene hvor man sitter og spiser gjort mindre dominerende, hvilket også er med på å løfte helhetsinntrykket.

Har man litt god tid i Tel Aviv, og det ikke er en alt for varm og fuktig sommerdag, vil jeg anbefale å gå hele veien langs strandpromenaden fra Jaffa i syd til den gamle havnen i nord. Gå på den flotte promenaden, men bytt gjerne ut litt av distansen med å gå barbent i vannkanten på den kompakte og fine, gylne sanden.

Fra denne siden får man et godt overblikk over byen og hvorledes den utvikler seg. Ta små avstikkere litt inn i byen hvis dere har tid. Ett spennende område er den gamle jernbanestasjonen og den gamle bydelen Neve Tzedek med Suzanne Delal. I dag er dette ett av de mest eksklusive stedene å bi i det gamle Tel Aviv, men det er ikke mange årene siden de som bodde der var brydd over sin adresse.