Sha’ar Ha-Negev

To store kibbutzer er omgjort til hjem og skole for ungdom fra Argentina og Brasil. De kommer til Israel på et såkalt Na’aleh-program, det betyr at jødisk ungdom mellom 26 og 24 år får tilbud om opphold og skolegang i Israel. Håpet – og tanken bak – er jo at de så skal få lyst til å bli værende, og at familiene deres vil komme etter. Og slik har det faktisk vist seg å bli!

Skolesystemet er godt utbygd og holder høy standard helt opp til universitetsnivå. På tross av ustanselige rakettangrep går livet som vanlig, men ikke alle rakettene er harmløse. Mange som bor i området er blitt skadet, og for en del år siden fikk kommunen et flott, terapeutisk svømmeanlegg. En rakett dundret gjennom taket og forårsaket store skader, men de bygde det opp igjen og nå har de kombinert rehabilitetsavdelingen med et senter for sport og rekreasjon.

Idéen er å skape et sted der alle kan være sammen, ikke slik at mentalt eller fysisk handicappede skal være for seg og andre friskinger for seg.
Hvert individ har en spesiell og særegen verdi, de fortjener respekt og aksept av samfunnet. Dette er en filosofi som settes ut i praksis og som fungerer.
I en sånn tilværelse som den de lever i i Sha’er Ha-Negev, vet alle at de selv kan rammes når som helst.

De har nettopp feiret nyttår i Israel, og de brukte den anledningen til å lage en festlig gjenåpning av badeanlegget. Ca. 150 pasienter fikk full behandling av terapeuter og studenter fra helsetjenestene våre, og sammen med sine familier ble de oppvartet og underholdt. 15 tenåringer fra Sha’ar Ha-Negev meldte seg som frivillige til å hjelpe handicappede barn i senteret. Det dreier seg om svømmetrening, heiseanordninger, balltrening og oppmuntring.

Det er viktig at foreldre blir involvert, både tenåringenes foreldre og de skadede barnas. Derfor arrangeres det samlinger for dem alle, slik at de kan engasjere seg sammen.

Sist år ga de tilbud til seniorer som trengte vannterapi, de kom fra hele landet for å delta i et sånt program. Det finns mange ildsjeler som fortjener stor beundring!

Senteret ligger ikke langt fra de mest belastede småbyene. Sderot, Ofalim og Netivot. De er typiske innvandrerbyer, men ved å komme til badeanlegget, har de bedret sin livssituasjon betraktelig. De kommer ut, de blir kjent med andre, og på den måten går integreringsprogrammet mye lettere, i tillegg til at de får bedre helse, både fysisk og psykisk. Og fra hele landet kommer grupper av barn og unge som arrangerer svømmestevner. Det er jo litt av et eventyr midt ute i ørkenen. Derfor har de også stadig besøk av fagfolk fra hele verden for å studere både arkitekturen og behandlingsfilosofien og for å få idéer til å lage en profesjonell svømmearena. Disse besøkende gir jo også resultater, mange blir inspirert til å gi store penger. Vi føler oss delaktige i denne fantastiske suksessen, og gleder oss til å vise den frem.

Et brev fra en far er hyggelig å kunne gjengi:

“Min sønn, Ariel, har vært så heldig å få behandling ved senteret i 4 år nå, to ganger i uken. En rakett traff nær ham og skadet hodet og ryggen hans da han var 3 år gammel. Han ble lammet i den venstre armen og delvis i det venstre benet. Da Ariel begynte behandlingen, strittet han i mot og var vanskelig,

Men terapeuten var utrolig tålmodig og vennlig og overøste han med kjærlighet og omtanke, og etter hvert slappet han av, og nå er senteret det beste han vet. I tillegg har vi sett en enorm fremgang for Ariels fysikk, han svømmer som en fisk, hans skuldre er sterke og høyre arm fungerer. Han kan til og med gå stødig nå. Vi som foreldre er lykkelige og takker fra dypet av våre hjerter for alt dere har gjort for Ariel!”

Et lignende brev er skrevet på vegne av 260 seniorer. De har fått en gjennomgående mye bedre helse, ca. 130 av dem møter til gym en gang i uken og tar del i hydro-terapien. De har redusert sitt inntak av medisiner, har fått bedre balanse og best av alt – de har fått tilbake gleden over livet.