Rakettbeskyttet barneskole

En stoltere rektor skal man lete lenge etter. Anat Regev viser rundt på barneskolen i Sha’ar HaNegev hvor det i dag går 600 elever fra 1. til 6. klasse.

Anat Regev ved barneskolen i Sha’ar Hanegev i foajeen foran kontorene med bilder av barna i forskjellige prosjekter.

Optimismen råder og smilet sitter løst hos rektor Anat. Hun viser oss rundt på barneskolen som nå er 98 prosent beskyttet mot rakettregn fra fiender i Gaza. Kun en liten del av skolen mangler bombesikkert tak, men alle elevene vet nøyaktig hvor de skal søke ly når alarmen går. De drilles i sikkerhetsrutiner med jevne mellomrom.

Har folk flyttet herfra eller har de blitt i området?

Noen har flyttet. For noen år siden var elevtallet 734. Etter 2005 og tilbaketrekningen fra Gaza var det en stund 510. Situasjonen hadde en dårlig innflytelse på arbeidslivet og budsjetter – så folk flyttet. Etter ”Operasjon Støpt Bly” – og oppgjøret mot Gazas rakettregn som startet i desember 2010 ble det roligere, en del familier kom tilbake. Og takket være hjelp fra HJH i Norge har vi bl.a. fått flere bomberom og hjelp til å holde sikkerhetsfolk på alle skolebussene. Regjeringen har også hjulpet oss mye. Ikke minst til at vårt skoleanlegg nå anses som bombesikkert. Vi har blant annet elektroniske tavler. Alt som skrives der kan lagres og sendes hjem til hver enkelt elevs epost. Lekser og beskjeder også, slik at foreldrene kan bidra. Bra at vi kan ha kontakt i tider der elevene må holde seg hjemme p.g.a. terrortrusselen. Rett før påske uteble 35 prosent av elevene i en periode pga rakettregnet fra Gaza.

Har alle pc og internet hjemme?

Nei, men hele 98 prosent har. De resterende ringer vi til eller holder kontakt med på annen måte.

Skolen ble bygget for 20 klasser. I dag er det 23 og neste år vil det bli 25. Så enten må skolen utbygges betraktelig eller man må planlegge en ny skole et annet sted, sier hun.

Hva er forskjellen i barnas oppførsel fra tidligere og nå?

Dårligere konsentrasjon, redsel, utålmodighet, dårlig søvn, tretthet. Noen går ikke på toalettet alene. Men de har fortsatt gode karakterer til tross for posttraumatisk oppførsel – som skolen også forsøker å hele så godt vi kan i samarbeid med eksperter fra kommunen.

Det er noe som forundrer meg, fortsetter rektor: En hel gruppe med 7-åringer her hos oss oppfører seg i dag utrolig barnslig. Jeg har ikke sett noe lignende før. Selv om foreldrene er overbeskyttende på ulike måter, så undrer det meg likevel, sier hun. Ingen har til nå funnet svar på rektor Anat Regevs spørsmål.

1 svar

Comments are closed.