Nye “Righteous among the Nations”

Wessel og Ankje Ruwersma bodde i landsbyen Burum i Friesland i det nordlige Nederland. Wessel var bonde, men kjørte også ut kerosen til nærliggende landsbyer. Hans kone drev en liten landhandel. Paret som var i 50-årene, hadde to voksne barn. Den yngste bodde fortsatt hjemme.

Sommeren 1942 begynte deportasjonene av jøder i Nederland og familien Levy fra Tilburg i sør-Nederland fikk beskjed om å melde seg. Foreldrene bestemte seg for å forsøke å få gjemt bort sine tre små barn. Gjennom en nabo fikk de plassert Yehudit, som da var nesten to år, hos familien Ruwersma.

Paret tok imot Yehudit med åpne armer. De tok godt vare på henne. Til folk i landsbyen fortalte de at jentas mor var syk og at faren ikke kunne greie å ta seg av henne. For å skjule hennes identitet, blekte de håret hennes.

Yehudit bodde hos familien Ruwersma til frigjøringen i 1945, da hennes tante kom og hentet henne for å forene henne med resten av familien. Yehudits far ble drept i Auschwitz, men hennes mor og to søsken overlevde Holocaust. Yehudit anså sine redningsmenn som sine foreldre og det å bli skilte fra dem var svært vanskelig. Da familien Levy senere emigrerte til Israel, holdt hun kontakten med sine “foreldre”, og etter at de ble borte, med barn og barnebarn.

Over 22.700 mennesker har fått tildelt denne utmerkelsen. Denne gangen var både Yehudit Levy og to av parets barnebarn til stede under høytideligheten.

Kilde: Yad Vashems nyhetsbrev