Når noe skjer…

Mange israelere gir uttrykk for at omverdenen ikke forstår Israels problemer. De opplever den sviende kritikken spesielt fra Europa og FN, som urettferdig og tendensiøs. Mange føler antisemittismen tydelig, når de er i utlandet eller leser utenlandske aviser. Israelske aviser refererer også hendelser og undersøkelser fra utlandet, som naturlig nok oppleves som svært ubehagelige.

Da jeg var i Israel i januar, var folk smertelig klar over opptøyene i forbindelse med demonstrasjonene i Oslo; knuste ruter, kasting av brostein, avfyring av fyrverkeri inn i menneskemengden m.m. Finansminister Kristin Halvorsen sammen med blitzere i demonstrasjonstoget for fred i Gaza sto i “alle” aviser der nede. For israelerne er det ytterligere en bekreftelse på at de står helt alene.

Men hva kan vi, Israels venner, gjøre? I tillegg til å stå opp for Israel i samtaler med familie, venner og kolleger ved enhver anledning her hjemme, må vi huske israelerne når noe skjer. Vi må være der for dem – med en gang. Det er viktig at vi i alle slike situasjoner viser dem vår solidaritet og støtte. La dem merke at noen kan ha to tanker i hodet på en gang. Hvis vi har venner eller bekjente der, kan vi regelmessig sende et kort eller en e-post eller ta en telefon for å fortelle at vi forstår hvor vanskelig det oppleves, at vi deler sorgen og smerten, at vi er der for å lytte. Dette er helt enkle ting, men for dem betyr det utrolig mye.

Du kan også sende en støtteerklæring til de store avisene der nede, til noen av våre prosjekter som du er med på å støtte økonomisk, eller til den israelske ambassaden. La dem merke at vi bryr oss om dem, at de ikke er alene, men har venner her oppe i nord.