Masad!

Masad er en by – et settlement – en landsby – på en høyde ikke langt fra Tiberias. Alt var nydelig. Ca. 80 jødiske familier har bygget store, vakre hus, anlagt flotte, blomstrede hager – de hadde fått ny klinikk da vi var der, og skjønne barn fra barnehagen sang for oss og viftet med israelske flagg. Utsikten er praktfull – over fjell og daler og vann. Alle som bor der, har gode jobber. Men rundt landsbyen gikk et høyt gittergjerde – noen steder forsterket med enda et gjerde. Midt i Galilea må de gjerde inn en jødisk landsby av redsel for angrep fra araberne. På alle høyder omkring – og i dalførene – ligger arabiske landsbyer, og de vokser og vokser.
Plutselig ble det ikke bare tall og statistikker, men ramme alvor. “We are loosing Galilea!”

I 1984 ble Masad anlagt, og Genesaretsjøen kan skimtes i øst mens Tiberias, Afula, Mayaret og Karmel er noen naboer. De håper at de kan doble innbyggertallet i nær fremtid, det er plass nok på “deres høyde”. Dette er ett av satsningsstedene for staten Israel for å opprette balanse i Galilea mellom arabere og jøder. Men det koster penger.
Heldigvis er det fremdeles – eller kanskje mer enn noen gang – folk som kan gi enorme summer. Et italiensk ektepar ga et dagsenter i 1989, en hollandsk familie ga den medisinske klinikken i 1999, de ble forøvrig hedret og beæret da vi var der, og en super lekepark ble gitt av Keren Hayesod i 2004. Den ble også innviet og avduket da vi var der, av Norges Øyvind Bernate. Det var jo også morsomt. Måtte det la seg gjøre fort å få bygget ut denne vakre byen.

Men det er utrolig forstemmende at en jødisk by midt i Israel må gjerdes inne fordi araberne er i ferd med å overta hele området. De utgjør nå ca. 50 % av folketallet i regionen, i en bred stripe fra grensen i nord og ned til det de kaller Vestbredden. Enda litt mer betenkt ble jeg da de opplyste at Israel nå har akseptert også å kalle de 1,2 millioner arabere inne i Israel for palestinere.
Den gode nyheten er at de nå har bestemt seg for å ta tak i problemet.

Konferansen gikk under mottoet “Look to the future”! – La oss se fremover, og der vil vi være hos, som det heter!

Fra HJHs avis nr. 2/2004.