Hilsener fra turdeltakere 2008

Kjærligheten til det jødiske folket har vokst 

Av gode venner fikk vi høre at Hjelp Jødene Hjem (HJH) og Med Israel For Fred (MIFF) inviterte til en solidaritetstur til Israel under Løvhyttefesten. Etter en del vurderinger bestemt min mann og jeg oss for å bli med.
Fulle av forventinger setter vi oss på flyet, og det er en spesiell opplevelse å lande på israelsk jord. På Ben Gurion flyplassen møter vi de andre i gruppa og reiser til hotellet i Jerusalem. Som førstegangsreisende til Israel var det veldig enkelt for oss å følge oppsatt turprogram. Det skal vise seg at dette blir noen spennende og interessante dager. Vi fikk besøke flere bibelhistoriske steder, som Getsemane, Oljeberget og ikke minst det man tror er Jesu grav. Vår svenske guide hadde utrolig mye å fortelle fra steder vi var på. Svært interessant var det å besøke flere av de prosjektene som HJH støtter økonomisk, og se den store takknemlighet som jødene viser for økonomisk og solidarisk støtte.
Vi fikk også med oss en konsert med dyktige israelske musikere, og i tillegg russiske damer som gledet oss med sin korsang.

Å bade i Dødehavet, dvs. å ligge å flyte som en kork, var en morsom opplevelse som var fint å få med seg. Ellers må nevnes fine og gode hoteller med masse god mat. Flere av hotellene hadde godt utstyrte treningsrom som bare noen av oss benyttet seg av!

Her er bare et lite utdrag fra en uforglemmelig tur.
Må til slutt nevne våre flotte og humoristiske reiseledere som hele tiden sørget for at vi hadde det bra på alle måter.

Bevisstheten og kjærligheten til det jødiske folket har vokst etter denne turen og vi håper at vi får en ny sjanse til å reise til Israel.

Shalom!

Vennlig hilsen Mette Risnes


Takk for flott tur til Israel!
For meg som aldri har vært i Israel før, var det spennende å bli med på denne turen. Og flere ganger mens vi var der, måtte jeg klype meg i armen: Er det sant at jeg får være her og oppleve dette?

Det var fint at programmet ga tid til besøk hos og kontakt med prosjektene som Hjelp Jødene Hjem støtter. Det ga meg mange inntrykk. Mange er svært takknemlige over å ha kommet til Israel. Mange har opplevd mye vondt der de kommer fra. Jeg vil spesielt nevne et besøk på en senter i Arad. Der fikk vi presentert et program for innvandrerbarn som trenger oppfølging både i skolen og i fritida. Det var flott å se hvordan lærere og andre voksne tok seg av disse barna, ga dem omsorg og trygghet, ga hjelp både psykisk og fysisk og var gode rollemodeller. Og barna viste dem stor tillit tilbake.

Et annet prosjekt som gjorde stort inntrykk, var Ruth Bar-On og hennes Israel Crisis Management, SELA. Hun og hennes mange hjelpere gjør et stort arbeid for mennesker som har vært utsatt for terror og andre ulykker. Hennes stikkord er kjærlighet og varsomhet. Det er godt å se at det finnes gode mennesker som har omsorg for hverandre.

Det var også sterkt å vandre rundt på Yad Vashem, Holocaustmuseet i Jerusalem. Sterke historier, vonde skjebner og ny kunnskap om krigens grusomheter.

Det var fint å være med på gudstjeneste i Immanuelkirken i Tel Aviv, og det var fint å besøke mange av de bibelske stedene. Det var spesielt å tenke på at der hadde Jesus vært. Jeg måtte mange ganger underveis takke min Frelser for det han gjorde for meg. På julaften kommer jeg til å tenke på landskapet utenfor Betlehem som vi så. Det blir spesielt når jeg har vært der…

Alle dagene hadde vi deilig sommertemperatur. Vi fikk bade i Middelhavet og i Dødehavet, spesielt hver på sin måte. Og de varme kildene i Sakne var en praktfull opplevelse. Det var fine hoteller, god mat og god service hele veien. En stor TAKK til reiselederne Torbjørn, Ida, Harald og Conrad.

Hilsen Astri Berg, Mysen

Jerusalemmarsjen samlet 36000 deltakere, mange tusen tilreisende. Her betraktet israelerne rørt til tårer sine venner som toget forbi. For eksempel flere hundre finner viste sin solidaritet med det jødiske folk.

Kvalitetstur til Israel
Som ”førstereis” var jeg spent på solidaritetsturen som HJH og MIFF arrangerte i høst. Det var en kvalitetstur til lavpris. Her overnattet vi på førsteklasses hotell og hadde egen buss  og guider til disposisjon i to uker. Programmet var meget godt forberedt og allsidig, og fire reiseledere organiserte dagen for oss helt fortreffelig. Det var morsomt å se at Torbjørn Ekroll har et godt navn i Israel, noe som bekrefter at vårt engasjement i HJH betyr noe. Så fikk vi da også besøke prosjektene vi støtter, noe som forsterker motivasjonen. Vi fikk  innblikk i immigrantenes liv og hvordan ulike institusjoner fungerer.

Besøk i Holocaust-museet er et must, og det alene var for meg verdt hele turen. Jødeutryddelsen under andre verdenskrig er uforståelig og ble det enda mer etter vandringen i museet. En svært dyktig ung, svensk guide fanget hele vår oppmerksomhet i over tre timer.

Masada gjorde også sterkt inntrykk. To tusen år gammel historie ble svært nærværende ved hjelp av nok en dyktig guide.

Vi reiste gjennom hele landet og ble overveldet av hva israelerne får til i ørkenen. Vår allvitende guide, Bertil, gav bakgrunnsinformasjon.  Men 25-30 plussgrader i oktober! Greit nok i to uker. Varmen til tross, dette er en ”pilgrimsreise” alle bør unne seg.

Kjell Ove Kleivenes, Molde