Farmen!

Her i Norge sliter vi med innvandring og innvandrernes tilpasning. I Israel kan problemene minst tidobles, men der er de fast bestemt på at de skal løses. – Også i Israel er det barn og unge som blir definert som alene, og utallige tiltak er satt i gang for å skaffe dem et nettverk og en tilhørighet. Vi besøkte en farm!

Der oppholdt det seg 130 problemgutter fra 14 – 18 år. Ingen av dem hadde et fullstendig hjem bak seg. Noen hadde mistet foreldrene sine, noen hadde mødre og fedre som ikke fungerte, noen var var blitt misbrukt som små og hadde fått psykiske skader. Vi fikk selvsagt ikke vite hvem og hva, men vi fikk være sammen med dem en hel dag, og det var en strålende opplevelse!

Det var like før jeg tok med meg hjem en liten 12 år gammel røver. Han var litt yngre enn de andre, men hadde glimt i øyet og sjarm i massevis. Evgenij het han og kom fra Russland. Han ligner på “Emil fra Lønneberget” og stotret i vei på engelsk og når jeg kunne bidra med litt haltende russisk, gikk det bra. Han var veldig god på “Computer” sa han. Det er jo ikke jeg, men jeg har klart å skaffe ham computerkontakt! Så får vi se -.

Det var full skolevirksomhet på farmen. Barna var delt inn i grupper med en “husmor” for hver. Hun hjalp til med lekser, sang for dem om kvelden, kjøpte klær til dem og løste problemer med dem. Jeg snakket mye med en slik “mamma”, og ble igjen slått av hvor mye noen gjør for andre. Det var en nydelig ganske ung dame. Hun elsket guttene sine, var dypt religiøs, men fulgte aktivt med i alle slags aktiviteter. Og slike var det mange av!

Det er en svær farm. For de som hadde problemer med å gå langt i +40o, ble det stilt en liten buss til disposisjon. Guttene kan velge aktiviteter. Da vi kom, fikk vi først en liten rideoppvisning. Det var hester nok til alle som ville ri, men de måtte også ta ansvar for hestene, og det krever nok en del fritid!

For de som har sansen for husdyrhold, er det bare i sette i gang. Der trengs det stell og foring av mange slags rare dyr, – strutser og kaniner, geiter og gjess, “bambier” og eksotiske fugler, f.eks.

Mens vi gikk omkring der, kom det en gutt bort til meg og spurte om jeg ville male gjerdet for ham? For sikkerhets skyld hadde han alt klart – malingsspann, plasthansker, pensel og forkle. – Det er klart at jeg malte gjerdet! Men det var så varmt at malingen tørket mens jeg strøk den på, så det var uhyre effektivt. Flere andre hadde også fått malejobber, så guttene kunne kanskje ta det litt roligere en stud. Vedlikehold av hus og ting var åpenbart ett ansvar for en gruppe.

Endeløse jorder skal betjenes, selv om jordbruket i Israel ligger litt nede for tiden. Men på farmen var det full aktivitet!
– En dramagruppe, en musikkgruppe, en datagruppe – ingen av guttene gikk og drev dank, og frivillige studenter fra Haifa stilte til enhver tid opp som instruktører og pådrivere. Dramagruppen oppførte en pantomine om en mann som prøvde å svindle en annen, skikkelig moro var det. Sånne gutter er jo så hengslete og keitete, samtidig som de syns de er voksne og barske. Det tror jeg de blir også, etter fire år på farmen – voksne og arbeidssomme, trygge og glade. Og glade ble alle over å se 130 flotte gutter som kunne havnet i rennesteinen eller i dop-grøfta istedenfor kunnskap, verdier, ferdigheter og trygghet. Helt sikkert får de også venner for livet!

Michael Melehior, sa en gang jeg klaget min nød over gamle jøder som hadde problemer med å få komme til Israel fordi de var hjelpetrengende – “Ingen gamle går på gaten i Israel” – Det er egentlig fantastisk. Ikke mange unge går på gaten heller. Det må være tusenvis av tiltak og tilbud – ikke bare slik at de kan komme hvis de vil, men det drives aktivt kartleggingsarbeid for å finne frem til de som trenger spesiell støtte og oppfølging for å komme i gang. Barn og unge, voksne og gamle hentes inn til et nytt liv i sitt nye hjemland! Det er til å bli begeistret av! Og Farmen er sannelig et besøk verdt!

Fra HJHs nyhetsbrev nr. 6/2003.