Er det mange jøder igjen i Russland?

Noen av de russiske jødene som allerede er kommet til Israel. Stående er Zeev Dasjevski, grunnleggeren av Machanaim-senteret i Jerusalem. (Foto: HJH)

Egentlig er det et godt svar som forteller mye om situasjonen der borte. Faktisk trodde jeg at vi nå var kommet så langt at det var mulig å slå fast et nøyaktig tall, og mange har prøvd seg på det. Men saken er vel at vi aldri kommer dit.
Mennesket og Livet er ikke noe regnestykke, tingene er ikke heller alltid slik at de kan rubriseres.

Russland er et veldig rike. 11 tidssoner dekker det – alene – det overstiger vår fatteevne.

Det lever enorme folkemengder i byer og tettsteder vi aldri har hørt om – de fleste av oss – og de lever under de forskjelligste forhold. Ikke på langt nær alle har TV, kanskje de aller fleste bare har lokalavisen! Millioner på millioner er lut fattige og har mer enn nok med å holde det gående. Idyller som Sandefjord, Søgne eller Alta finnes ikke.

Vi besøkte kirken til et fantastisk pastorpar i Moskva. De har en blomstrende menighet på 800 medlemmer, vokst frem fra et lite husfellesskap på 80-tallet. I tillegg har de syv assosierte menigheter, de har stått midt i en strøm av mirakler. Pastor Pavel fortalte at Norge var det første utlandet han hadde kommet til. Da tenkte han at dette måtte være Guds eget kongerike på jord! – Det er ikke sikkert han ville ha sagt det sammen i dag, vi har greid å søple til samfunnet vårt ganske kraftig de siste ti – tolv årene.

Er du sikker på at alle jødene vil hjem til Israel? Var et annet spørsmål. Igjen var svaret kryptisk: “De skal lære å ville!” – – “Israel vil” – er et annet svar. “Bibelen forteller oss at de skal hjem”, er et tredje. Kanskje de alle kan samles i dette ene – “Israel trenger dem!”

Skepsis kan være bra. Ting må tåle å bli belyst – og det vi slett ikke vil havne i, er svermer!
Noen hadde også hørt at mange russiske jøder reiser
tilbake igjen.
Er det da noen vits i å drive med dette?
– Svaret er ja på begge spørsmål.
Ca. 4 % er reist tilbake, men ingen av dem har frasagt seg sitt israelske statsborgerskap! – Motivene for å dra
tilbake er forskjellige.
Noen vil prøve å starte en business og tjene litt penger, noen reiser tilbake for å påvirke. Men altså – ingen har droppet sitt israelske statsborgerskap. Det ville da også være usedvanlig dumt. Ingen som har vandret rundt i Moskvas boligstrøk og som kjenner Israel – vil være i tvil om valg av oppholdssted!

100.000 hjemløse befinner seg i dag i Moskva og de har 1.600 herbergsplasser til rådighet!

Metro’en er blitt et yndet tilholdssted. Der er det varmt, og endeløse rekker av mennesker er hele tiden på vei. Det er forholdsvis lett å tigge til seg noen slanter. Men nå har Moskva by bestemt seg for å rense Metro’en for slike som plager andre folk med tiggingen sin.

Det var “Moscow News” som fortalte dette, de skrev også om Svetlana med en 2-åring som var kommet fra Kiev for å tigge. Hun greide ca. 500 rubler pr. dag = ca. 105 kr. Det måtte hun greie seg med, og i Kiev hadde kun fire barn til!

Det bor ti millioner mennesker i Moskva. En million av disse er stormrike, og de vises godt i bybildet. Mercedes har sitt premiemarked i Moskva. Men ni millioner er lut fattige.

Vår kontaktmann der borte er sjefsforsker ved Lebed-instituttet. Han tjener 90 dollar i måneder. Han kjøper ingenting og kjører gratis i Metro’en fordi han er over 55 år!

Jødene lider ikke i Russland i dag, selv om gravplasser skjendes og antijødisk graffiti finnes.

Men jøder har levd skjult i 70 år, og nye generasjoner er vokst opp. Kanskje en bestemor vet at barnebarnet er jøde, men hun tør ikke si det. Det er mange slike historier. Jeg kan nevne en som er helt “fersk”! En mann på 74 år hadde fått brev fra en gammel tante like før hun døde. Hun fikk ikke fred før hun fikk fortalt ham at han var jøde. Mannen var vokst opp på et barnehjem og hadde senere fått fosterforeldre som ga ham Ivanov som etternavn.

Ingen papirer i verden viste at han het Feldmann, og han visste heller ingenting om dette selv.

Det kunne skrives bok om hvordan noen gadd å ta tak i dette og hjelpe denne mannen. Men de lyktes, og i dag er han i Israel, evig takknemlig mot de som hjalp ham.

Det var Edvard Alekseev for fortalte dette, han har hovedansvaret for jødiske sentre mellom St. Petersburg og Moskva. Nå setter de opp en hjemmeside for oss på russisk. Moderne mennesker bruker Internett enten hjemme eller på jobb – eller de søker på spesielle Internett-kaféer, f.eks., og vi ble overbevist om at dette er et utmerket virkemiddel i arbeidet med å få jødene hjem – enten det dreier seg om 500.000 eller 5 millioner! Siden heter HAVERIM som er det hebraiske ordet for vennskap, og tre flagg skal vaie som illustrasjon, det norske, det russiske og det israelske. Mange har allerede klikket seg inn på den, selv om det foreløpig bare har vært rammen som har fungert.

Så jobber vi i vei for det som er vår store visjon. – Jødene skal hjem. Og vi tror vi er midt i Guds plan med den!

Fra HJHs nyhetsbrev nr. 3/2004.