En lærerik og utfordrende høsttur med godt sosialt fellesskap

Gruppen fra HJH og MIFF besøkte bl.a. Jerusalem med sykehusene Hadassah og Share Zedek, Holocaustmuseet Yad Vashem og Jewish Agency/Keren Hayesod.

Bilde HJH-plakett i Kfar Azza: I kibbutz Kfar Azza, bare et par kilometer fra grensen mot Gaza, overvar turdeltakerne avdukingen av en plakett på et av bomberommene som HJH har pusset opp.

Det var lagt opp til en god balanse mellom prosjektbesøk/turer rundt i Israel og fritid. Man hadde satt av god tid til avkobling, bading og shopping: det bidro nok også til at vi opplevde et svært godt sosialt felleskap på turen!

Vi begynte i Jerusalem denne gangen, og det ble informative besøk på Share Zedek og Hadassah-sykehusene. Videre var vi hos Jacob Snir og Jan Rosenberg på Keren Hayesod/Jewish Agency. Besøket på Hotell Diplomat der vi fikk en konsert med et russiske immigrant-kor og tre flotte russiske sangere, ble en uforglemmelig kveld med ca. 500 tilhørere, mange av dem nye immigranter.

Mange høydepunkter
Ellers var besøket på Yad Vashem, Holocaust-museet et av høydepunktene på turen. Også møtet med ca. 500 sionist-studenter i Ayalim (se artikkel annet sted i avisen) sør i Negev og besøket i kibbutz Kfar Azza bare et par kilometer fra grensen mot Gaza, der en plakett på et av bomberommene HJH har pusset opp, ble avduket – er alt sammen noe vi sent vil glemme. Det gjorde også et sterkt inntrykk å se den store samlingen av kassam-raketter på politistasjonen i Sderot.

Vi kommer tilbake med mer informasjon om de prosjektene vi besøkte i senere nyhetsbrev – sammen med flere bilder fra turen.

Besøk på bibelhistoriske steder som Oljeberget, Gravhagen, Via Dolorosa, Bebudelseskirken i Nazaret og en båttur på Genesaretsjøen ble det også tid til! På grunn av usikre opplysninger fra myndighetene om hvem som kunne delta, valgte gruppa å ikke bli med på Jerusalem-marsjen, men se på den. Det ble en god opplevelse for oss, fint å se den store demonstrasjonen av solidaritet med Israel – av mennesker fra alle verdens kanter!

Godt samarbeid med MIFF
Det var en fin aldersfordeling på gruppen med et par tenåringer, flere unge og folk i førtiårene. Gjennomsnittsalderen var nok ca. 50 år; eldste, interesserte deltaker var 80. Mange av deltakerne var i Israel for første gang.

Det var også svært fruktbart og positivt med samarbeidet med MIFF og Conrad Myrland om turen. De to-tre foredragene han arrangerte var interessante og informative! Det var også godt å ha ham med som reiseleder på denne turen. En stor takk også til Ida og Harald Husveg for god innsats som reiseledere på turen i høst!

Svært mange av deltakerne ga uttrykk for at de var fornøyde og takknemmelige for turen. På evalueringsskjemaene som deltakerne fylte ut siste kvelden, kom det klart fram at særlig programmet og prosjektbesøkene scoret topp. Jeg tror at det en av deltakerne skrev på skjemaet, er representativt for hva mange opplevde på denne turen: “Dette er min første tur (til Israel); er sååå fornøyd, et godt forarbeid har gjort turen interessant. Takk for en uforglemmelig tur.