Bli med inn i Lilly Tånsbergs eventyrlige liv
Vi er invitert til Lilly Tånsbergs 80-års dag i Haifa. Kalenderen viser den 29. september 2007. Til kvinnen som har skapt et hjem – ikke bare for mer enn 70 fosterbarn i Norge, men også for tusenvis av skandinaviske ungdommer på kibbutztjeneste i Israel.
Ved siden av oss sitter pensjonert journalist og forfatter Berit Jernæs Lohne. Hun gleder seg stort over boken hun er i ferd med å skrive om eventyrlige og fargerike Lilly. Midt i hagen der bursdagsbarnet ikke bare mottar Kongens fortjenstmedalje i Gull, men også får melding om at hun er innskrevet i «The Golden Book» i Jerusalem, jubler et hundretalls gjester over utnevnelsene. Sistnevnte pris er tildelt personer som har gjort en spesiell innsats for jøder og Israel. Theodor Hertzl var førstemann. Lilly er tredje nordmann, etter Kåre Kristiansen og Leif Røssaak, avdød informasjonssjef ved Den israelske ambassaden i Oslo gjennom mange år.
Journalist Berit Jernæs Lohne har fulgt denne fargerike kvinnen fra Kollevoll i Lyngdal på Sørlandet tett på livet. Gjennom tykt og tynt. Slikt blir det bok av.
Forfatteren har tatt for seg Lillys liv fra hennes strevsomme barneår i Norge til en tøff tjeneste som offiser i Frelsesarmeen og videre til familiens første, til de etter hvert uttallige, opphold i Israel hvor hun og mannen Torvald grunnla nok et hjem; Beit Skandinavia ved stranden i Haifa.
Boken om «Eventyrlige Lilly» er lettlest, med bilder innimellom samt en nærhet og forståelse for denne kvinnen – som forfatteren makter å videreformidle på en raus måte.
De som allerede kjenner Lilly Tånsberg, vil ha stor glede av boken. De som ikke har hørt om henne før, vil kanskje føle seg litt perifere og utenfor «familien», men bare fortsett å lese, for ett er sikkert: Du får innblikk i et utrolig menneskes liv, og to: Du vil alltid være velkommen til Beit Skandinavia og til Lillys hjem i Haifa. Med boken om Lilly i bakhodet vil du kjenne deg hjemme fra første minutt. Uansett om Lilly selv tar deg imot, eller om en av hennes kjære, trofaste, norske venner sørger for velkomsten. Og uansett om du har penger eller ei: Gjennom alle år har det stått en bøsse ved hoveddøren: «Det du har råd til å betale kan legges her.» På disse velgjørende bøssepengene har Beit Skandinavia overlevd. Gjennom 27 år har Lilly kunnet gi norske, svenske og danske ungdommer på kibbutztjeneste i Israel en seng for helgen og en brødskive med geitost til frokost. I dag er Beit Skandinavia en stiftelse, uten at det har hatt noen innvirkning på gjestfriheten.
Alle som har hørt om Lilly og hennes avdøde mann Torvald Tånsberg, vil ha glede av å bli med på forfatterens skildringer av Lillys barndomsår, til hennes og mannens spennende, rike liv og videre inn i deres opplevelsesrike verden både på Sørlandet, til Lillys reiser i den øvrige verden – og livet i Israel. Hvor de har slitt både mentalt og økonomisk – men lykkelige på sin vei gjennom livet.