Vi får dessverre fortsatt nye immigrantbarn som trenger fadder

Nye immigranter har som regel et spinkelt nettverk av familie og venner i Israel – og det vil oftest bestå av mennesker som selv nylig er kommet. Så kan det skje dramatiske ting som plutselig endrer livet; ulykker, terrorangrep, sykdom. Og brått står barnet uten foreldre og situasjonen blir uhyre vanskelig; følelsesmessig, økonomisk, språklig og sosialt. I noen tilfeller kan besteforeldre eller eldre søsken hjelpe. Men er de selv nye immigranter, vil også deres økonomi være dårlig.

 

Barna har opplevd mye - og det er stort ansvar for den eldste, som ofte setter sitt eget liv på vent for å ta seg av sine søsken. Med Selah blir hverdagen litt lettere. Bilde: Selah

Barna har opplevd mye – og det er stort ansvar for den eldste, som ofte setter sitt eget liv på vent for å ta seg av sine søsken. Med Selah blir hverdagen litt lettere.
Bilde: Selah

Storesøsken trår til – men trenger hjelp

Men som en storesøster sa, da hun fortalte om hvordan det var, da søskenflokken ble alene og hun tok på seg foreldreansvaret; «Hva annet kunne jeg gjøre». Særlig i de etiopiske miljøene er familiebåndene tradisjonelt sterke og større barneflokker prøver å holde sammen. Da setter ofte den eldste livet sitt på vent, mens hun eller han hjelper de yngre søsken fram til utdannelse og arbeid. Det betyr lange, harde arbeidsdager med jobb for å kunne forsørge familien, – husstell og få egne gleder og tapt utdannelse.

 

Selah, Israel Crisis Management, en organisasjon vi har samarbeidet mye med, kommer i kontakt med en del av disse barna og deres omsorgspersoner. For tre år siden laget vi derfor sammen et «Child Sponsoring program», der to norske faddere støtter et barn med kr 250 hver, slik at hverdagen kan bli litt lettere.

 

Sammen med Selah får søskenflokken som blir ledet av den eldste i flokken støtte og hjelp til hverdag og fremtid.

Sammen med Selah får søskenflokken som blir ledet av den eldste i flokken støtte og hjelp til hverdag og fremtid.

Frivillige hjelper

Selahs frivillige hjelper også omsorgspersonene med veiledning, støtte og avlastning. Noen kan ta de «små» med på forskjellige aktiviteter. Det kan være vanskelig for en storesøster å hevde sin «foreldreautoriet» overfor en to år yngre bror. Eller for en bestemor å vite noe om skolesystem og innetider i et nytt land, 30 år etter at hun sist drev med den slags. Selahs støttepersoner gir veiledning og rom for den sorgen som ikke kan tas ut andre steder.

 

Kanskje du nå, når du ser din egen økonomiske situasjon gjennom kontoutskrifter m.m. pr 31.12. – kommer fram til at det kan være rom for å støtte et av våre fadderbarn.

Det ville være fantastisk.

 

Kontakt oss i dag.