KunstnerneFraKiev

Ordene var omtrent de samme overalt. For de av oss som har reist med HJH tidligere og for oss alle, var det sterkt å oppleve hvordan vi atter en gang ble mottatt på de ulike prosjektene som Hjelp Jødene Hjem støtter, og som vi fikk besøke denne gangen. Mottakelsen vi fikk hos den store hjelpeorganisasjonen Yad Sarah av Pat Allin og Joram Seela, på Share Sedek-sykehuset av Michael Melchiors fetter Uri Schwartz og hos Jerusalems borgermester (og tidligere leder av hjelpemiddelsentralen Yad Sarah) Uri Lupolianski, var ekte og hjertevarm. Disse våre gode venner og støttespillere setter alltid stor pris på våre besøk og at vi nordmenn husker på dem. Den samme hjertevarmen ble vi alle møtt med av Marcelo Goldin hos Jewish Agency / Keren Hayesod, som også møtte oss i Sha’ar Hanegev og ordnet med besøket i Carmiel, hvor vi fikk møte jødiske unge damer fra India sammen med andre innvandrerungdommer, som holdt en times flott program for oss. Ruth Bar-On informerte en kveld om arbeidet blant kriserammede unge jøder, særlig blant unge innvandrere, og det grep oss. Det gjorde også møtet med de eldre på kultursenteret Machanaim midt i sentrum av Jerusalem, hvor vi fikk spise frisk frukt utskåret som hjerter av melon og kake med plakat: “Velkommen til HJH-gruppa fra Norge”. Her hadde som alltid Miriam Kitrossky og hennes medarbeidere sørget for at vi kjente oss velkommen alle som en.

Konserten med Glorioso ClassiCo på Hotell Diplomat ble et av turens høydepunkter. Her hadde Delysia Jason sørget for “fullt hus” med deltakere helt fra Ma’ale Adummim. Rundt 500 mennesker fikk høre og oppleve ensemblet og duetten mellom Trine Øien og russiske Mark og Sima som danset bedre enn noen gang. Bedre enn noen gang var også “Diplomatkoret” med sine entusiastiske sangere. Ved siden dette, gjorde besøkene på flere av de bibelske stedene i Jerusalem oppholdet minneverdig: Vestmuren og Gamlebyen, Oljeberget, Tårekirken, Getsemanehagen, Alle nasjoners kirke og den berømte Gravhagen i tillegg til Via Dolorosa og Gravkirken. På toppen av det hele fikk vi – uventet og overraskende – også møte og høre vår kjære venn og medarbeider Michael Melchior. Å høre ham fortelle, ble et nytt høydepunkt for oss!

På vei fra Jerusalem til Ashkelon gikk turen via Dødehavet med sine Ahava-produkter, til stor glede for kjøpelystne damer. Konserten i kystbyen samlet rundt 600 mennesker, og ble svært godt mottatt av entusiastiske innvandrere som gav stående applaus da Glorioso framførte russiske og israelske sanger. Her var det taler både av professor Hannah Adear, viseordfører i Ashkelon Avi Vaknin og reiselederen fra Norge. Yehuda Bar Yeshua hadde ordnet alt på beste måte i Ashkelon, og vi fikk tidligere på dagen møte byens ordfører Roni Mehazry, besøke et kultursenter for innvandrere og se den vakre byen i all sin blomsterprakt. Bomberommet som HJH har finansiert i Sha’ar Hanegev gjorde også inntrykk i et område hvor det stadig faller raketter skutt ut fra Gaza by. Også på Ulpan Akiva fikk vi på ulike måter se og oppleve hvilken visjon Schulamit Katznelson satte ut i livet. Som alltid ledet Ofer oss i hebraisk-undervisningen ved hjelp av entusiastisk sang. Rektor Esther Perron og lektor Hadar Lek sto ellers for programmet, hvor noen av høydepunktene ble besøk i klasserommene og samtalene med studentene, sammen med konserten med Glorioso ClassiCo og sabbatsmåltidet fredag kveld.

Noen av oss dro på lørdagen til Beit Skandinavia i Haifa og fikk møte fantastiske Lilly Tånsberg, som fortalte om hvordan hun (og katten) bodde alene i huset mens bombene regnet over byen sist sommer. Lilly har nå fått hele huset, og stedet er virkelig blitt et hjem for alle som trenger et sted å være. Hjemturen via druserlandsbyen Kiryat el Carmel ble også en stor opplevelse – med shopping og ikke minst: Lunsjen som vår fantastiske og utrolig joviale guide Birre Lindeborg hadde forhåndsbestilt hos en svært så gjestfri og jovial krovert.

Alt har en ende, og for vårt vedkommende ble Tiberias siste stopp. Her fikk vi oppleve markeringen av minnedagen for Israels falne soldater og feiringen av Israels nasjonaldag. To rundturer i Galilea med besøk på flere bibelske plasser og turen rundt på Golan ble ellers en mektig og flott avslutning på turen.

Etter nok en tur til våre venner i Israel er det ingen tvil: HJH-turene er til velsignelse både for oss norske og ikke minst for våre venner på de ulike prosjektene. Det gjør uten tvil inntrykk når entusiastiske jødiske innvandrere klemmer om oss og spør: “Dere kommer vel tilbake?” Og når Glorioso ClassiCo på direkten blir invitert til ny konsert om et års tid. Den som lever, får se hva det blir til. Nye HJH-turer blir det i alle fall.

Takk til HJH som spurte meg om å bli med på denne turen. Og takk til alle de 23 andre i gruppa, som var med på å gjøre turen til en stor festreise og opplevelse. GUDS FRED! SHALOM! “Neste år i Jerusalem!”