Skoleinternatet i Negev snart ferdig

På siste styremøte i HJH ble det bevilget 20.000 dollar til restarbeidet. Dermed er det bevilget 100.000 dollar til dette, og arbeidet kan fullføres.

Det var i fjor Hjelp Jødene Hjem fikk spørsmål om å kunne hjelpe til med å pusse opp et gammelt, nedslitt internat i kibbutzen Bror Hayil i Sha’ar Ha Negev (porten til Negev betyr navnet) på grensa til Gaza.

Kibbutzen skulle ta i mot en ny gruppe innvandrerungdom som skulle gjennomføre videregående skole. Kibbutzen – som har overveiende brasilianere som innbyggere, sliter tungt med økonomien, og hadde ingen muligheter for å greie dette selv. De fleste av ungdommene kommer fra Brasil, derfor var Bror Hayil det beste bostedet for dem på grunn av språket. (Brasil er som kjent det eneste landet i Sør-Amerika som har portugisisk som språk).

Da ungdommene kom til Israel tidlig i år, fikk de bo midlertidig i et annet internat, men nå blir det snart innflytting i det rehabiliterte.
Og der får de det bra. Vi fikk se internatet på giverturen i oktober, og da var det ikke mye arbeid som sto igjen.

Her er 12 hybler med plass til 2 i hver. Det er bra standard, men ikke noe luksus på noen måte. Hyblene er vel som det vi bygde i Norge i 80 og 90-årene. Det de trenger som vi ikke har behov for, er aircondition! Det får de, men de må altså bo litt trangt, enkeltrom finnes ikke!

Det er flott å se at vi nå er i mål med dette relativt store prosjektet. Takk til alle giverne som har gjort det mulig å gjennomføre dette tiltaket!

Men vi vet at vi får nye utfordringer fra Negev. Tidligere i år fortalte ordføreren at de hadde fått spørsmål om å ta mot en ny gruppe søramerikansk ungdom i kommunen. Det var Jewish Agency som hadde spurt.

Kommunen tar sin del av ansvaret for de unge sammen med kibbutzen, men de trenger hjelp utenfra for å sette i stand hytter også for denne gruppen.

Spennende! Vi må se hva vi kan greie. Men både de unge immigrantene og Negev er viktige for Israel!

Fra HJHs nyhetsbrev nr. 8/2003.