Dere husker kanskje at i fjor skrev Rebekka Rødner om Lev Ramots arbeid der de hver uke gir ut mat til 250 fattige familier i Jerusalem? Dere husker kanskje også at de manglet gode kjøleskap til å oppbevare maten i?

En utrtolig glad Moshe foran de flotte mye kjøleskaoene. Foto: Mona Ø. Beck

En utrtolig glad Moshe foran de flotte mye kjøleskaoene. Foto: Mona Ø. Beck

En meget generøs giver hos Hjelp Jødene Hjem øremerket en stor sum til nye kjøleskap til Moshe Kot og hans hjelpeprosjekt Lev Ramot i Jerusalem. Nå er kjøleskapene av italiensk merke endelig på plass siden november i fjor. De er romslige og helt perfekte.

Og så kan jeg regulere temperaturen i forhold til hva vi setter inn der, sier Kot med et stort smil. Når kjøleskapene enkelte dager er tomme, kan han slå dem helt av og spare strøm.

Det har tatt sin tid siden pengene kom inntil kjøleskapene som skulle fornyes faktisk ble byttet ut. For det er ikke bare-bare å få riktig kjøleskap, som både passet det lille lagerrommet og som også oppfylte kravene for oppbevaring etc av matvarer i en storhusholdning. Først ble det tilsendt kjøleskap fra en annen produsent, men de var ubrukelige til Moshes storhusoldning. De ble så byttet ut og nå er alt fryd og gammen.

Moshe er kjempetakknemlig for de nye kjøleskapene. Nå kan all mat bli oppbevart på en forsvarlig måte inntil de blir kjørt ut til de trengende. Foto: Mona Ø. Beck

Moshe er kjempetakknemlig for de nye kjøleskapene. Nå kan all mat bli oppbevart på en forsvarlig måte inntil de blir kjørt ut til de trengende. Foto: Mona Ø. Beck

Kot kan ikke få fullrost HJH s gavmilde giver. Han og alle hans frivillige medarbeidere sørger for pakking og distribusjon av mat til 250 familier over hele Jerusalem hver eneste uke. Enda flere får en gang i måneden eller foran høytidene. Alt fra frukt og grønnsaker til ferdigkokt mat som er blitt tilovers etter store selskaper. Foran de store høytidene er det ekstra kyllinger og alt av øvrige varer som pakkes og leveres anonymt på fattiges dører rundt omkring. Kun et lite pling på dørklokken, og så forsvinner leverandørene ut av syne. Av psykologiske årsaker møtes aldri leverandør og mottaker.

Moshe Kot har gode avtaler med alt fra boksematprodusenter til ferskvareleverandører, og han er nå i ferd med å utvide et enda bedre kyllingsponsorprosjekt. Lev Ramot ble startet i 1989, konstituert i 1990, og per i dag stiller 150 frivillige med egne biler og kjører rundt for å levere mat til alle døgnets tider.

«Tusen takk!» sier en lykkelig Moshe Kot, som nå ser frem til å forberede til Pesach, jødisk påske, som er rett rundt hjørnet, da jeg var på besøk. Med de nye kjøleskapene kan de jobbe på en helt annen måte – og de vet at all maten er riktig oppbevart inntil de blir kjørt ut til de trengende.

Slik så det ut tidligere - kjøleskap reparert med tape som ikke kunne holde riktig temperatur. Se på de andre bildene hvilken enorm forandring disse nye kjøleskapene gjør for Lev Ramot! Foto: Mona Ø. Beck

Slik så det ut tidligere – kjøleskap reparert med tape som ikke kunne holde riktig temperatur. Se på de andre bildene hvilken enorm forandring disse nye kjøleskapene gjør for Lev Ramot! Foto: Mona Ø. Beck