Bente, mannen Jan sammen med Eli Finsveen og hennes mann, Knut i gamlebyen i Jerusalem.

Jeg ser noe nytt hver gang jeg reiser

– En inspirerende måte å reise på

Bente Rødner (60) reiser med HJH til Israel for tredje gang i år – dette til tross for at hun jevnlig reiser til Israel sammen med mannen sin, Jan Benjamin Rødner. De eier en leilighet i Jerusalem, så hvorfor vil hun reise med HJH også?

– Jeg kom til Israel første gang i 1972 og har siden vært i Israel utallige ganger. I dag har vi egen leilighet i Jerusalem, men på tross av det synes jeg det er spennende å reise med HJH. Det er interessant å se hva pengene man gir går til – og det er utrolig hvor mye de får ut av de kronene man gir, forteller Bente. – Ikke minst gir det innblikk i hva det trengs penger til i Israel. Tilfluktsrommene i Sderot er noe som opptar meg, for eksempel, eller hjelpemiddelsentralen Yad Sarah, drevet av frivillige og donasjoner – at slike ting hjelper vi her i Norge til med, staten rekker ikke til alt, heller ikke i Israel, sukker hun.

Det som har gjort mest inntrykk på Bente er at også de mest basale behov blir dekket av midler som kommer gjennom HJH:

– En gang, forteller hun, besøkte vi et sted med mange fattige familier i sør, og der fikk vi møte medarbeidere som skulle gi ut ryggsekk med blyant og matboks i til barn fra fattige familier. Tenk hvor viktig det er for selvfølelsen å ha egen ryggsekk og blyant når man starter på skolen!

 

– Jeg blir glad og stolt når jeg ser hvor stor forskjell en slik liten og enkel ting gjør. Samtidig blir jeg litt ettertenksom – setter jeg nok pris på det jeg har selv, og kanskje kunne jeg avse en liten slant til, til de som trenger det mer enn meg? spør hun seg selv.

Bente synes også det er flott å kunne se og oppleve på nært hold det vi leser om i nyhetsbrevene – og se på nært hold at prosjektene til HJH genererer frivillighetsarbeid i Israel:

– Selah, som hjelper ofre etter kriser og hvor HJH har sine fadderbarn – å, det var en sterk opplevelse å få komme og møte dem. Folk som skal overleve et terrorangrep, hvordan skal familien greie å komme ut av det? Vi fikk snakke med de ansatte på senteret – og de fortalte oss at de både mottar personer på senteret, men at de også drar hjem til dem. De slipper dem ikke før det går ok igjen! sier Bente fylt av begeistring.

Hvordan opplever du det å reise med HJH?

– Jeg liker egentlig ikke å reise på gruppereiser, men det er noe annet å reise med HJH. Det er morsomt å reise med HJH fordi alle som er med er genuint interesserte og glade i Israel. Og vi kommer fra så mange forskjellige utgangspunkt. Det er alltid så mange hyggelige mennesker å møte – noen av dem holder man kontakten med resten av livet!

 

– Dessuten får jeg se helt andre ting på turen enn jeg noensinne ville ha fått sett selv som enkeltindivid. Det er inspirerende og givende. Selv om det er mange opplevelser og det kan være mange ting på programmet, så velger jeg å være med på så mange ting som mulig – jeg vil ikke gå glipp av noe! smiler Bente.

 

Bente forteller at det var en sterk opplevelse da hun fikk møte en gruppe argentinere ankomme Israel som nye immigranter: – De var utslitte etter å ha reist langt, men var så lykkelige over å være i Israel. Det var fantastisk å få treffe dem!

 

Bente påpeker nok en ting hun liker med HJH-turen: – Det er så spennende og det gir meg så mye se hva man kan få til med få midler og hvilken entusiasme og positiv holdning disse menneskene har. Da blir man ydmyk i forhold til egen situasjon, og da orker jeg å være litt sliten.

 

Reiser med rullestol og ledsager

– Selv har jeg MS (multippel sklerose) og må nå ta med meg egen rullestol hjemmefra, forteller Bente. Hun fortsetter: – Det går fint fordi jeg har med meg ledsager og kan gå noe. Samtidig må jeg innrømme at Israel ikke alltid er et enkelt land å reise i som rullestolbruker, men med HJH og egen ledsager går det bra.

 

– Hvorfor reiser du igjen med HJH?

– Jeg tror aldri man får sett alt – man ser alltid nye ting. Også er det interessant å kunne følge prosjektene – jeg føler de er mer «mine.» Å besøke steder der man ser at arbeidet som blir utført der er så sårt behøvet kan være deprimerende, men samtidig er det opptur. Det er fordi vi alltid opplever glede blant disse menneskene. Til tross for sin situasjon klarer de å være glade. De er positive, takknemlige og tror på fremtiden sin i Israel.

 

– Er du ikke redd for å reise til Israel? Det er jo alltid så mye som ser ut til å skje der nede?

– Nei! utbryter Bente. – Det er faktisk ikke noe annet land jeg føler meg så trygg i som i Israel. Israel vet hva krig og terror er – og tar sine forhåndsregler. Det kan se skummelt ut med soldater og sikkerhetsfolk som sjekker alt, men akkurat det gjør at jeg føler meg trygg der – de vet hva de gjør! Dessuten stoler jeg på at HJH og Sabra Fokusreiser bringer meg der det er trygt og ikke reiser hvis det er fare på ferde. HJH tar ikke bare vare på prosjektene sine, men også på sine støttespillere og reisedeltagere, konkluderer hun.