HJH, Ariel Sharon og Hadassah

Sikkert flere enn jeg har følt at det angikk oss på en spesiell måte, vi har truffet de som uttaler seg til mediene, og vi har vært både utenfor og innenfor traumeavdelingen. Å si at vi kjenner legene ville være litt drøyt, men noen av dem har vi truffet – én av dem tok seg bryet med å holde en hel forelesning for oss om behandling av slagpasienter, og flere har vi hjulpet gjennom nåløyet med integrering i det medisinske miljøet.

Veldig rørende var det da – midt i krisesituasjonen – å få et takkebrev fra Hadassah. La det være en inspirasjon til alle dere også, pengene utretter store ting! – “Dere har vært med på å støtte én av stjernene innenfor medisinsk forskning – dr Jose Cohen, som immigrerte fra Argentina.” Slik starter takkebrevet, og det fortsetter: “Dere må ha hørt hans navn nylig – han er senior-kirurg ved nevrologisk avdeling på Hadassah-sykehuset. Sammen med sjefslegen, professor Felix Umanskij – som også er fra samme sted i Argentina – utførte han den 8 timer lange operasjonen på statsminister Ariel Sharon. Han har vært kontinuerlig ved hans side gjennom disse tøffe dagene mens Sharon har svevet mellom liv og død.” Så følger en parentes, der de forteller at vi nok må glede oss over at alle de fire legene som deltok i operasjonen, var nye innvandrere, to av dem kom fra Frankrike! Det er klart at det gir store perspektiver og et løft for oss alle. Det er bare ett av tusenvis av bevis å på at det nytter – det er meningsfylt og det beriker Israel.

“Dr. Cohen ble i dag – 9.januar – nevnt i nyhetene, som en nøktern 42 år gammel ungkar som simpelthen bor på en sykehus-hybel! Han er blitt kontaktet av flere amerikanske nevroklinikker, men har valgt å leve og arbeide ved Hadassah-hospitalet i Jerusalem. Tusen, tusen takk for at dere har vært der i rett tid til å hjelpe Hadassah-innvandrere!” – Og så følger en annen historie som blir betegnet som ett av dr. Cohens mirakler – :
Et team av elitesoldater dro til Betlehem for å prøve å finne mannen bak en bussbombing i Jerusalem, der 11 ble drept, og dusinvis av mennesker ble såret. Det dreide seg om en lokal Hamas-leder. Da de ransaket huset hans, kom han plutselig ut fra en falsk vegg og skjøt vilt. To av soldatene inne og to ute på gaten ble såret, før han selv ble skutt ned. De fire israelske soldatene ble øyeblikkelig sendt til Hadassah-sykehuset, særlig én av dem var kritisk såret.

Dr. Cohen ventet, slike skader lar seg vanligvis ikke reparere, soldaten var skutt gjennom munnen og ut i nakken og blodårer var kuttet. Men han var heldig, mindre enn en halvtime etter var han på operasjonsbordet, og – “vi har teknologi til å hjelpe”, sa dr. Cohen. Og så følger en beskrivelse av hvordan de gikk frem og gutten ble reddet. Det følger også med et regnestykke! Og han avslutter brevet med å si at “ved Hadassah-sykehuset vurderer vi ikke liv økonomisk. Vår oppgave er å redde liv, og vi fokuserer på det, uansett hvem det gjelder”.

24 timer etter dramaet var soldaten våken og klar, og det var ingen tegn til nevrologiske skader. “Foran ham ligger nå rekonvalesens og styrketrening, og vi ber om at hans vei vil bli lett.” sier dr. Cohen. – Det er litt av et sykehus! Og brevet slutter med at “vi er hele tiden klar over at uten deres hjelp og støtte ville vi ikke være i stand til alltid å være klare til å redde liv” – Store ord var det, men positiv tilbakemelding gjør alltid godt! Å oppjustere helsepersonell fra andre land til israelsk nivå er en møysommelig jobb. Det tar opptil et par år med hardt arbeid fra begge sider. Men Israel firer ikke på kvalitetskravet, og israelske leger ligger på verdenstoppen. Det er meningsfylt å få være med i et stort arbeid!