Med Ayalim i Lod:
Studenter skaper nytt liv den fattige byen
Siden fem unge israelere grunnla Ayalim i 2002, har de plantet frø som har vokst både fysisk og ikke minst mentalt over 20 steder i grisgrendte og bynære strøk over hele Israel. Et av Ayalims prosjekter er studentbyen i Lod.
Lod, en umoderne by med stort sett gamle, slitte bygårder, få eller ingen aktivitetstilbud, en befolkning på rundt 80 000 – av dem 30 prosent arabere – har i årevis lidd av forfall, kriminalitet og høyt narkotikaforbruk. Det faktum at andelen beboere med høyere utdannelse kun ligger på 16 prosent gjennom mange år, gjør at folk vegrer seg for å slå seg ned der.
Hvordan skal byen skape seg et nytt og tiltrekkende rykte?
Beliggenheten er perfekt – nærmest et steinkast fra Ben Gurion-flyplassen og kort vei til omkringliggende universiteter – fra Jerusalem i øst til Hertzlyia og Tel Aviv i nordvest. Bussforbindelsen er upåklagelig fra tidlig morgen til sent på kveld.
Flott sted å bygge studentboliger! Tenkte ildsjelene i Ayalim. Men det skal bygges noe mer også: For en forholdsmessig rimelig husleie forplikter studentene seg til å ta medansvar overfor lokalbefolkningen – barn, ungdom og eldre – og gi 300 arbeidstimer i året for å bringe denne byen til et nivå som alle kan være stolte av. Ideologien er en del av håpet om endring til et bedre samfunn for innvandrere, studenter og fastboende i alle aldre og innenfor enhver trosretning. Her er det blant flere fantastiske givere at HJH bidrar – og som dere nå er med på å nyte fruktene av.
Michael Manchik (28) er selv innvandrer fra Russland. Han kom med foreldrene fra en liten by utenfor Moskva i 1992. Med bachelor og mastergrad i alt fra statsvitenskap til kommunikasjon og konfliktsløsning har han god bakgrunn for jobben han nå har i kommuneadministrasjonen samtidig som han gjennom to år har vært leder og ansvarlig for de utenlandske studentene i Ayalim i Lod.
Første containerboliger i Israel
Stolt viser han oss rundt på studenthyblene. Her har de bygget om klasserommene i en nedlagt skole til studentleiligheter – som alle består av stue med åpen kjøkkenløsning, stort bad og to soverom. Alle leilighetene er bygget for to studenter eller ektepar. Rett over den tidligere skoleplassen fikk de i desember myndighetenes klarsignal for innflytting i hele tre etasjer med fargerike, resirkulerte skipscontainere. To og to containere er satt sammen og åpnet som boliger. Et muntert blikkfang både innvendig og utenfra, med sine sterke røde, blå og gule farger, samt portretter som dekker hele vegger. – Dette var landets første containerprosjekt med 18 treromsleiligheter, hver på 60 kvadratmeter. Det samme containerprosjektet under Ayalim er nå i ferd med å bygges for hele 80 studenter i Sderot, forteller han. Og legger til at fra byggestart her i Lod til alt sto ferdig tok det kun to og en halv måned!
- – I 2011 startet vi her i Lod med et boligkompleks for 50 studenter, forteller han. Bygningen ligger bare ti minutters gange fra dette. Nå har vi i alt 140 studenter samt seks frivillige hjelpere totalt boende på de to stedene. De frivillige tar et år her før de skal inn i militæret. Botiden for enhver student er maksimum fire år eller kortere, kun i tiden de er reelle studenter.
- Hvilke aktiviteter inngår i studentenes 300 timers samfunnstjeneste?
Leksehjelp for barna, spesielt innenfor matematikk samt alle spesielle aktiviteter foran og under helligdagene. Blant annet har vi purimparader hvor alle som vil har fått kle seg ut og ha det gøy. Vi har startet en studentkro som er åpen hver torsdag kveld, da det ikke finnes noen andre steder å gå ut for å hygge seg. Puben vår er den eneste i hele Lod. Vi arrangerte marathon i mai hvor over 3000 deltok! Det blir nok et årlig populært arrangement, som også innebærer at folk inspireres til å jogge og å holde seg i form. Vi har to ettermiddagsklubber for barn og unge: En tilrettelagt spesielt for arabiske ungdommer fra åtte til 18 år og en for alle opp til 15 år.
Dessuten har vi et prosjekt som vi kaller «Lady with bags» – eller «Dame med handleposer» – der studentene våre, eller de frivillige, hjelper dem hjem fra handleturen, forklarer Michael.
Han legger til at for to år siden fikk befolkningen i Lod endelig lov til å velge sin egen ordfører etter å ha vært under administrasjon fra nærliggende byer i flere år. Med egen ordfører er ting blitt tatt tak i på et godt vis og byen er på god vei til å bli et bedre sted å bo.
Vårt mål er at studentene skal trives så godt slik at de ønsker å bosette seg her fast, smiler han. – På sikt vil utviklingen dermed gå i riktig retning også utdanningsmessig, flere hoder kan gi inspirasjon og motivere til å være med på å fornye og forbedre alt som har ligget brakk i så mange år, håper han.
Fant Ayalimboligen på internett
Roee Reicher (24), hans kone Yael (24) fra Ramat Gan og deres sønn Nave, 11 måneder i desember, fant boligen i studentbyen i Lod på internett. Nave er den første babyen som ble født her. Nave er på daghjem når mamma og pappa studerer henholdsvis til lege med syv års studier igjen, mens pappa studerer økonomi og filosofi med fire år igjen – begge ved Tel Aviv-universitetet. Yael er på universitetet til sen kveld da vi er på besøk, så pappa henter babyen og sørger for ettermiddagsmat, lek og kos. Roee understreker at det er veldig komfortabelt å bo her, billig og nær universitetet. Det er mange fine studenter her, vi har god kontakt og hygger oss om kveldene. Som religiøse ønsket vi å bo sammen med andre religiøse, men også sammen med ikke-religiøse samt arabere. Hils donørene i Norge og si at de støtter et veldig godt prosjekt!
Hello
Fakta:
I tillegg til studentboligene i Lod, har Ayalim nå studentbyer fra nord til sør i Israel – også i Karmiel, Akko, Menahemya, Kiriat Shmona, Yeroham, Ashalim, Ofakim, Yachini, Dimona, Arad, Beersheva og snart i Sderot. Totalt bor 600 studenter pr i dag i disse studentbyene og alle er med på samme opplegg som i Lod, tilpasset de enkelte steders behov.
Flesteparten av studentene kommer fra Israel, men også fra USA, Europa og Sør-Amerika.
20-25 prosent av Ayalimstudentene som bor i Lod er arabere (ca 10 prosent av dem fra det lokale arabiske samfunnet), mens 40 prosent er religiøse jøder, resten ikke-religiøse.