Sommerleir for vanskeligstilte barn – en suksess

Sommeren kan være lang når man kommer fra en familie uten penger og mulighet til å reise på ferie eller gjøre noe ekstra hyggelig eller spesielt. Når pengene knapt nok dekker de vanlige utgiftene, og skoleferien står for døra, står vanskeligstilte foreldre overfor en vanskelig situasjon: Hva skal barna gjør hver dag?

Sommerleiren i Ein Yael for vanskeligstilte barn gir barna en fantastisk sommeropplevelse de kan leve lenge på.
Det vakre åpne museet i Ein Yael, ved utkanten av Jerusalem, har i sommer, som de siste 25 årene, vært fylt av barn fra de fattigste områdene i Jerusalem. Det er en sommerleir der barna sover hjemme og er på leir om dagen. Når de kommer hjem til foreldre, søsken, besteforeldre eller andre foresatte på ettermiddagen er det med ny kunnskap og selv­tillit. Mange av dem er nye immigranter, med lite israelsk språk og kultur­kunnskap hjemmefra. På sommerleiren lærer de om israelsk natur, historie og kultur. De knytter bånd både til landet og medmennesker.
Får kompleks kulturkunnskap gjennom erfaring
Forståelse av et kompleks kulturbilde er viktig i Israel med immigranter fra hele verden. Også på sommerleiren kommer barna fra forskjellige kulturelle og språklige bakgrunner. Lederne ved sommerleiren er kurset i å kunne navigere forskjellige kulturoppfattelser og språknivå. De hjelper barna til å forstå hverandre, og israelsk samfunn bedre.

Den første dagen hjelper lederne til med språkforståelsen, forteller Alan Freeman, leder ved Jerusalem Foundation, men allerede fra dag nummer to overvinner barna språkbarrieren. Det spiller mindre rolle at hebraisken kanskje ikke er flyt­ende enda – man lærer språket gjennom samspillet med ledere og barn på leiren.

For mange av barna er dette første gang de får være sammen med dyr. Foto: Jerusalem Foundation

For mange av barna er dette første gang de får være sammen med dyr.
Foto: Jerusalem Foundation

Mestring = selvtillit
Årets tema for leiren var ”Sammen i naturen.” Gjennom opplevelser og samarbeid får barna en større forståelse av den israelske naturen, og hvordan vi som mennesker benytter oss av den. I lek med naturen lærer de å mestre nye utfordringer bedre og får økt selvtillit.
Barna kommer om morgenen til nye spennende aktiviteter. En dag er det pitabaking som står for tur. Først lærer de hvordan mel blir produsert, så er det tid for deiglaging. De baker pitaene i steinovnen ute – det er mel på klær, fingre og fjes – men det gjør ingenting. Selvlaget pita servert med ost og za’atar (krydderblanding) er herlig for barn i alle aldre! Ingenting smaker så godt som brød man har laget selv.

Mestringsfølelsen øker selvtilliten. Når de kommer hjem kan de fortelle om en spennende dag med smakfulle opplevelser.
Får med seg nyttige egenskaper hjem
På Ein Yael blir de fem sansene brukt flittig. En dag lukter og snuser barna på blomster og blader, og lærer å lage egen parfyme, basert på de duftene de har funnet rundt seg. En annen dag er det lyder som står på timeplanen. Først lytter barna til naturen og oppdager stemmer og lyder. De beskriver hva de hører – blant annet hører de fuglelyder i den israelske naturen rundt seg. De tilbringer formiddagen med å bygge fuglekasser for fuglene. På ettermiddagen skal de selv lage lyd – ved hjelp av selvlagde «bråkmakere.»

 

Leire er moro, men det er klinete også! Barna ved sommerleiren for vanskeligstilte barn brukte alle sanser flittig. Foto: Jerusalem Foundation

Leire er moro, men det er klinete også! Barna ved sommerleiren for vanskeligstilte barn brukte alle sanser flittig.
Foto: Jerusalem Foundation

Keramikk er også en populær aktivitet på sommerleiren. Barna former og lager boller, kopper og annet på dreieskivene. Det er morsomt å se hvordan leiren de tok ut av fjellet blir til noe nytt og anvendelig i egne hender. Konsentrasjonsevnen og finmotorikken blir forbedret gjennom den kreative aktiviteten. Det er nyttige egenskaper å ta med seg tilbake på skolen.
Også på pil- og buebanen blir lek omformet til gode egenskaper: barna lærer å konsentrere seg, sikte, holde balansen og koordinasjonen, kontrollere pusten og kroppen.

Har noe å fortelle på skolen

Sommerleiren gir barna opplevelser de ikke ellers ville fått. Her får de styrket selvtilliten og får nevenyttige ferdigheter de kan ta med og bruke hjemme. Erfaringen og opplevelsene de tar med seg hjem gir dem noe ekstra hele året. Og når skolen starter igjen behøver de ikke sitte der med triste fjes og si ”ingenting” når de blir spurt hva de gjorde i sommerferien. De har også noe å fortelle klasse­kameratene om sommer­ferien – akkurat slik som de andre barna i klassen.

 

Takk for støtten, hilser barna!