Skumrings-timens hjelpere

Når kunden ser tilbudet: "Ta tre, betal for to" - da vet han at den tredje varen aller helst skal opp i kassen utenfor forretningen.

Jordan Herzberg brenner for å hjelpe barn og familier som sliter. Som administrator i B'Yachad får han bidratt til å gi hjelp til tusenvis av mennesker over hele Israel.

Skoleransler - spesielle gaver fra norske givere via B'Yachad i fjor - ble en stor suksess blant fattige barn i Israel.

De arbeider i solnedgangens skygger. Nestekjærligheten driver dem. Liksom giverne til «Hjelp jødene hjem» som gjør det mulig å bidra med hjelp til så mange. Gjennom HJH støtter du blant annet en av Israels største hjelpeorganisasjoner, «B’Yachad» som gjennom sitt landsomfattende nettverk – med kun to ansatte og over 10 000 frivillige – hjelper de enkelte samt andre hjelpeorganisasjoner så godt de kan.

En stor del av B’Yachads budsjett kommer fra norske givere som har forstått hva fattigdom – og ikke minst verdighet – handler om.

– Vi er uavhengige og upolitiske, understreker Jordan Herzberg, administrator av B’Yachad. – Når en ordfører gir penger, er det politisk. Når USA gir aircondition til bomberom, er det politisk. Slik er det ikke med oss. Og vi har gått inn på de områdene hvor det sosiale apparatet i Israel ikke klarer å hjelpe. Vi har mange frivillige som vet hvilke familier som trenger en håndsrekning. Overleveringen skjer i hemmelighet etter solnedgang. Hver eneste dag…

Stort behov
Amos Bart, som utgjør femti prosent på B’Yachads lønningsliste, er organisasjonens altmuligmann, kjører rundt i Israel for å vurdere og forsøke å fylle behov. Som, dessverre, er altfor stort. B’Yachad rapporterer til sitt styre som så gir dem fullmakt til å yte støtte til sosiale tjenester, for eksempel som hardt tiltrengt sommerleir for fattige og syke barn, undervisning, hjemmehjelp, mat eller nødvendig utstyr til øremerkede formål ved humanitære organisasjoner og kampanjer for benmargdonasjoner.

De skaffer donorer av varer, husvære, containere, biler til utkjøring av varer, organiserer frivillige team som blant annet henter inn tiloversbleven mat fra selskaper. Maten kjøres deretter til spisesteder hvor de trengende kan få et gratis måltid – uten å vise sin fattigdom for all verden. Samt mye, mye mer.

– Penger gir vi ikke, forteller Herzberg, – men noen ganger MÅ vi gi støtte i form av kontanter, men det er kun til viktige medisiner.

«Varehus»
Takket være at Israels forsvar har avgitt et stort lager, samles varer av enhver sort som kan komme trengende til gode. Eksempler er klær, tepper, varmeovner, vifter, medisinsk utstyr, etc., samt frukt, grønnsaker og mat. Hermetisk mat kan oppbevares over lengre tid, mens annen mat må formidles raskt.

– En advokat i Rehovot, for eksempel, fortsetter Herzberg, – har en kjempehage hvor han dyrker alle mulige grønnsaker kun til vårt formål. Vi setter inn frivillige som høster – og det blir tonnevis av mat av det. Vi betaler gjerne litt for traktorleie til innhøstingen og for at lastebiler skal kjøre alt ut der det trengs.

Avtaler med supermarkeder
– Vi har også avtaler med store butikkjeder. Frukt, brød og andre varer som ikke holder over helgen kjøres ut og gis bort. Og de øvrige kundene vet hva det betyr når de leser «Ta tre, betal for to» – da går den tredje varen opp i kassen utenfor forretningen.

Herzberg mener at fattigdomsgrensen på 4200,- shekel (under 7000,- NOK) er altfor lav. For en familie er det helt umulig å leve av så lite.

Ingen forskjell
Herzberg understreker at det ikke gjøres noen forskjell på hvem man hjelper. Vi gjør svært mye for beduiner og arabiske barn også. -Vi forsøker å nå frem til alle som trenger en utstrakt hånd, smiler han.