Nyhetsglimt fra Israel

Vi nærmer oss påske, vår og ferietider – og reiselysten tar tak i oss. Gladmeldinger strømmer inn om fulle fly til Israel og til og med om ventelister!

Som vi jo vet, er turismen en av Israels viktigste inntektskilder. Derfor ble det da også økonomisk krise da intifadaen herjet som verst. Hoteller stengte, busselskaper gikk over ende, og mange, mange mennesker ble uten arbeid.

Men mellom 2003 og 2004 økte inntektene fra turismen med 47 % og nådde over 2 milliarder i fjor. Det gleder oss alle, det kunne jo gått slik at turistsvikten ble permanent. Til og med Egypt ble sett på som et mer attraktivt reisemål enn Israel, og visst har de mye å by på av severdigheter og strender.

Men Israel ligger der som en oase og skjuler skatter som ingen kan vise maken til, med en helt særegen bestemmelse. Visste du f.eks. at av alle de fem klimasonene i verden finner vi fire i Israel? Bare den arktiske sonen mangler! Skiheiser og slalåmløypene er like bra på Hermonfjellet som i Hemsedal, og i Eilat er det evig sol og varme. 400 meter under havoverflaten – ved Dødehavet – er klimaet tropisk.
Men de glade tall til tross – det er enda et godt stykke igjen til rekordåret for turismen – år 2000. Da brakte turistene med seg 4,6 milliarder dollar!

Mange spør hva de kan gjøre for Israel – Å reise ned dit er et bidrag. Vi føler kanskje at det er egoistisk bare «å dra på ferie», men da er vi med på å sette hjul i sving, skaffe arbeid og optimisme og vise at vi bryr oss. Alle som har prøvd det, har opplevd at de blir satt pris på og mottatt som venner. Det er også en verdi!

Arbeidsløshet og utdannelse
Arbeidsløsheten er et problem. Siste del av 2005 sank den til 9 % fra 9,1 % i første del. Prosenttall gir ikke noen eksakt informasjon – lettere blir det når vi ser at 247.000 mennesker i dag er registrert som arbeidsløse. Det er bekymringsfullt. Da hjelper det bare litt å få høre at det nå er 1,5 % færre enn året før og 1,9 % færre enn siste år før det igjen. – Kan så vi gjøre noe med dette? Vi kan i alle fall støtte opp om tiltak for reutdannelse i ulike yrker der israelske krav ligger høyere enn i de fleste andre land.
Vi støtter også opp om organisasjoner som «henter inn» barn og unge mennesker som er i ferd med å falle utenfor i sine miljøer. Ett eksempel blant mange er Ida Nudel, som har arbeidet med dette siden hun kom til Israel i 1987. Nå skriver hun bok og forteller om i alle fall 7.000 voksne, unge mennesker som i dag er i gode posisjoner og som hun i sin tid «plukket opp». Det blir sikkert en bok til oppmuntring for alle som har vært med på å yte en skjerv. Som med alt arbeid fra Israel blir pengene vi gir «mangfoldiggjort». Det er noe av velsignelsen ved dette arbeidet!