Karius og Baktus surmuler i Jerusalem

Azmi (8,5) får innføing i hvordan tennene skal pusses.

"Ariel" (6) og lillesøster "Hanna" (5) besøker tannlegesenteret for aller første gang.

Tror mange barn kjenner Torbjørn Egners Karius og Baktus, smiler sjefstannlege Roy Petel og finner frem en tynnslitt bok - oversatt til hebraisk.

Den amerikanske tannlegen Roy Brahen sammen med en liten etiopisk immigrant og en assistent.

 

Bror og søster «Ariel» (6) og «Hanna» (5) besøker tannklinikken for første gang – på Dental Volunteers office (Frivillige tannlegers kontor) i Jerusalem. De to jødiske småsøsknene kommer sammen med mor «Geula». Den israelske tannhygienisten Inbal Tsarfati viser hvordan en god tannpuss skal foregå. Først får de et knallrosa stoff i munnen som de skal skylle ut. Deretter får de hver sin tannbørste i hånden og blir vist hvordan de skal bruke den. Ovenfra og ned, nedenfra og opp. Fra venstre til høyre og tilbake. Gjennom hele tannsettet. Slik, ja! Skylle, så pusse igjen. Nå smiler hverken Karius eller Baktus lenger, men de har nok et stille håp om at de to ikke vil klare å takle den nye kunnskapen om hvordan å pusse dem ut, bort og vekk.

Motiverte
De to er motiverte! Og mor har heller ikke kommet hit med dem uten grunn. Hun ønsker at hennes bedårende barn skal vokse opp med sunne og hullfrie tenner. Som immigrantfamilie har de ikke penger til tannlege, så dette var et fantastisk tilbud…

-Vi spør aldri om barnas navn når vi tar bilder, eller hvor de kommer fra, opplyser informasjonssjef Michelle Levine ved tannlegesenteret.

Her får de imidlertid gode råd, kontroll hvert halvår og innføring i tennenes helse og velvære. På lik linje med arabiske og kristne barn som måtte ha et tannproblem foreldrene ikke kan dekke økonomisk.

Tilbud i 30 år
Tilbudet om fri tannbehandlig i Jerusalem har eksistert i 30 år i år. Det går til alle vanskeligstilte familier i Jerusalem med barn i alderen fem til 18 år. Fra alle samfunnslag, men kun til dem som ikke har økonomisk mulighet til å betale en tannlegetime for barna sine. Alle som kommer hit har en henvisning fra sosionomer eller annet helsepersonell
innen kommunen.

Sjefen
Sjefstannlege Roy Petel er fersk på senteret etter bare tre måneder i sjefsstolen. Han etterfølger doktor Moskowitch som har ledet frivillighetssenteret de siste 13 år. Men Roy har en merittliste som få andre innen tannhelsetjenesten. Han er spesialist i pediatrisk tannhelsetjeneste for barn, underviser tannlegestudentene på Hadassasykehuset i Jerusalem og er sekretær i Tannlegeforbundet i Israel. I tillegg gir han all sin ekstratid til dette senteret mens han ofte lengter etter å komme hjem til kone og egne barn før kveldspussen. Dessuten har han misunnelsesverdige hvite tenner…

Roy snakker hebraisk, fransk, arabisk
og engelsk flytende og kan kommunisere med de fleste ungene som kommer til klinikken. Et blikk rundt i lokalet bekrefter at ungene smiler til ham i sine liggende posisjoner i tannlegestolene.

Totalt avslappet
-I 2009 hadde vi 3353 pasienter, smiler
Roy. Målet er å behandle så mange som mulig. Og at hver og en av våre små og litt større pasienter kommer tilbake til oss hvert halvår for sjekk og oppfølging. Forebygging er like viktig som behandling.

Roy forteller at kun to prosent av driftsbudsjettet kommer fra staten Israel, mens resten er fra hjelpeorganisasjoner fra hele verden – som dere i HJH. Og han retter en STOR takk til HJH for at nordmenn virkelig bryr seg om barnas tannhelse i Jerusalem!

-Utrolig, utbryter han.

Vanskelig år
-Vi har vært i en svært vanskelig situasjon siste året, fortsetter han, – men det var jo alle under økonomikrisen. Vi MÅ nemlig ha noen få ansatte sekretærer her på senteret for å få det til å fungere. Timebestilling, oppdateringer, avbestillinger. ALT det der utføres av våre sekretærer. Vi håpet å komme oss ut av disse begredelige lokalene og inn i nye, lyse, mer barnevennlige. Men slik blir det ikke nå. Vi gjør det beste ut av det vi har. Dessuten får vi av og til behandlingsutstyr fra tannleger fra hele verden som støtter Israel, forteller han.

Tannleger bidrar
Tannleger fra hele verden kommer for å bidra til dette unike tannlegesenteret for barn i Jerusalem. – Uten dem kunne vi ikke eksistert, sier Roy, og forteller at det har vært mange norske tannleger her gjennom tidene!

-De kommer for gjennomsnittlig to uker om gangen og bidrar gratis i ferier for å gi sin støtte. Noen blir i en måned, andre en uke. Alle er like verdifulle for oss. Sier Roy. Som henter en bok om Karius og Baktus på hebraisk. For bildets skyld. Boken er tynnslitt!

Fakta:
Behandlinger pr. måned 2007: 839 – mot 1118 i 2009.
Antall frivillige tannleger fra 98 i 2007 til 141 i 2009.
Antall behandlede barn fra 2306 i 2007 til 3353 i 2009.
Det foregikk fra tre tannlegestoler i 2007 mot fire i 2009.
Totale behandlinger i 2007: 9225 til 13411 i 2009.
DVI – Dental Volunteers for Israel – ble grunnlagt i 1980 av avdøde Trudi Birger og klinikken har gitt gratis tannbehandling til Jerusalems fattige barn siden da. Klinikken består av assistenter og hygienister, samt tannleger fra hele verden som gir av sin tid.

DVI-barna blir henvist via Jerusalems sosialkontor og forskjellige barnehjem.
DVI sørger for leiligheter og hjelper til med reisearrangementer for frivillige.