20.april kl. 18:30 var Jødisk Museum i Oslo smekkfullt av givere, støttespillere og Israelsvenner – jubileumsmarkeringen kunne starte. Det ble en fin kveld der HJHs historie og arbeid for de jødiske immigrantene til Israel stod i sentrum.

Halvor på plass med stand -fullpakket av god informasjon om alt det HJH gjør. Foto: Kontoret

Halvor på plass med stand -fullpakket av god informasjon om alt det HJH gjør. Foto: Kontoret

Halvor på plass med stand -fullpakket av god informasjon om alt det HJH gjør. Foto: Kontoret

Daglig leder Rebekka Rødner ønsket velkommen, før hun gav ordet videre til HJHs styreleder Øyvind Bernatek som fortalte om HJHs arbeid i dag.

Ambassadør Raphael Schutz takket HJH for arbeidet. Jan Benjamin Rødner oversatte. Foto: Kontoret

Ambassadør Raphael Schutz takket HJH for arbeidet. Jan Benjamin Rødner oversatte. Foto: Kontoret

Raphael Schutz, Israels ambassadør i Norge, gav en hilsen på vegne av Israel. «Det er kanskje ikke en tilfeldighet at denne markeringen kommer så nærme Yom Haatzmaut, Israels uavhengighetsdag,» sa Schutz og referte til at bare 3 dager etter HJHs jubileumsmarkering feiret Israel 67 år som selvstendig stat. Schutz fortsatte og fortalte om hvordan HJHs arbeid gjorde aliya, emigrering, til Israel til virkelighet for de mange som ventet på å få komme ut fra Sovjetunionen for 25 år siden. I dag fortsetter arbeidet, både med immigrasjonshjelp og med førstehjelp når de nye immigrantene har ankommet det lovede land. «Dermed er dere med på å bygge selve Israel,» sa Schutz.

Støtten var viktig før – den er viktig nå

Yankele Snir, Keren Hayesods sjef i Europa kom og talte på vegne av prosjektene. Snir har vært HJHs kontakt i Keren Hayesod de siste 13 årene – et samarbeid han fortalte har gitt ham så mye mer enn bare stolthet i jobben: «Varmen fra dere her i Norge, den kjenner jeg – tusen takk!»

IMG_0426

Fullsatt sal på Jødisk Museum i Oslo for å feire HJH 25 år! Foto: Kontoret

«Et av HJHs prosjekter har navnet Livnot Ulehibanot (som i dag går under navnet Tnufa Bakehila) betyr «å bygge og å bli bygget opp.» Slik er det også med alt det HJH gjør – dere bygger ikke bare landet, dere hjelper ikke bare de nye immigrantene til og i landet. Dere hjelper dem og selve landet å bygge seg selv opp innenifra gjennom innsatsen deres,» sa Snir. Snir fortalte også om situasjonen blant de jødiske flyktningene i Ukraina, som HJH er med på å hjelpe til Israel: «Annenhver uke reiser det en gruppe med ukrainske flyktninger til Israel fra vårt krisesenter, og plassene blir med en gang fylt opp igjen med nye jødiske flyktninger som venter på å få komme til Israel. Takk for at dere er med på og støtter dette viktige arbeidet!»

Michael Melchior talte engasjert og inspirerende om Sovjetjødenes kamp for å komme ut av Sovjetunionen. Foto: Kontoret

Michael Melchior talte engasjert og inspirerende om Sovjetjødenes kamp for å komme ut av Sovjetunionen. Foto: Kontoret

Sovjet-jødene som ingen snakket om

DSCN9324

Flott jødisk og israelsk musikk med Michaela Spandow, Milutin Petrovic (fiolin) og Svein Tormod Bekkhus (piano). Foto: Kontoret

Michael Melchior var kveldens hovedtaler. Han snakket inspirerende om Sovjet-jødenes historie: Om hvordan det var ingen som snakket om dem – heller ikke dem selv. «Det var som om hele denne store jødiske gruppen hadde blitt utslettet, borte. Som om det kommunistiske regimet hadde helt vunnet – og det var ingen igjen.» Melchior fortalte videre hvordan situasjonen endret seg, at det var jøder som så staten Israel og jødedom som inspirasjon og som mer og mer ønsket å leve aktive jødiske liv – men ikke fikk lov av den sovjetiske staten. De fikk heller ikke lov til å reise ut av Sovjetunionen og flytte til Israel. «Det var ingen kamp mellom to sider her. Dette var en kamp mellom rett og urett.» fortalte Melchior. «Derfor var ingen i tvil om at det var riktig å hjelpe Sovjet-jødene.» Og slik fikk HJH sin start. «Til og med den norske staten støttet. En halv million kroner ble gitt til arbeidet den gang. Tenk om de ville gi en jubileumsgave til arbeidet i år!» sa Melchior og smilte skjevt.

DSCN9289

Michael Melchior: «Det var en kamp mellom rett og urett». Foto: Kontoret

Underholdning med jødisk og israelsk musikk og flotte jubileumskaker!

Inne i mellom talerne underholdt Michaela Spandow sammen med Svein Tormod Bekkhus og Milutin Petrovic med jødisk og israelsk musikk. Spesielt hyggelig var det at Michaela sa ja til å være med og opptre på jubileumsmarkeringen – hun har vært en del av Hjelp Jødene Hjem siden begynnelsen.

Det ble også tid til flotte kaker, frukt, sjokolade og kaffe i pausen.

«Det er en ære å få være med på dette arbeidet. I dag markerer vi 25 års arbeid, og som dere skjønner, har vi ingen tanker om å slutte. Vi fortsetter arbeidet videre. Takk for at dere har vært med på laget hittil, at dere er her i dag og for støtten fremover,» konkluderte Rebekka Rødner før Israels nasjonalsang, Hatikva, ble sunget og kvelden avsluttet.

Flotte kaker i anledning dagen. Foto Kontoret

Flotte kaker i anledning dagen. Foto Kontoret