Hapoel Eshkol til Norway Cup
Ungdommene og ledsagerne deres kommer fra området Eshkol, som ligger rett øst for grensen mot Gaza. De siste årene har vært preget av uro med sirener, raketter og bomberom som del av hverdagen. Så kom krigen i vinter. Etterpå har det vært litt stillere, men det kommer fortsatt kassamraketter over grensen. «Det har vært et meget vanskelig år» sier Eli Gigi, leder for gruppen. «Et opphold i Norge er noe alle som bor i området vårt kunne trengt. Det er fantastisk å kjenne varmen, omsorgen og ikke minst den sterke forbindelsen som finnes mellom Israels venner og Israel.»
Med DMT i spissen
Dette er første gang på mange år det er et israelsk lag som deltar i Norway Cup. Det var ikke tilfeldig at Hapoel Eshkol ble valgt ut til dette prosjektet. Eshkol-området har vært hardt rammet av kassamangrep fra Gaza de siste årene.
«Etter initiativ fra et av medlemmene våre begynte vi å utforske mulighetene for å sette denne ideen ut i livet, og vi er gledesstrålende over at det har latt seg gjøre,» forteller Joav Melchior, rabbiner i DMT. «Det er vondt å sitte i Norge, når våre brødre i Israel lider. På denne måten kan vi gi noe til deres hverdag og fremtid i Israel. Vi ønsket også å forsterke båndene mellom Norge og Israel og vice versa. Takket være bidrag fra HJH har denne ideen blitt en realitet. DMT håper å kunne realisere liknende prosjekter i årene fremover.»
Går med hevet hode
At Norway Cup er et internasjonalt arrangement med flere deltagere fra Midtøsten ble fort klart for laget fra Eskol da de i løpet av den første dagen møtte lag fra Egypt og Lebanon. De tilfeldige møtene var ikke nødvendigvis en enkel opplevelse for Eshkolungdommene som ble møtt av slengbemerkninger og ubehagelige håndbevegelser fra et par av de andre spillerne. «Disse opplevelsene kan bare gjøre dem sterkere og bedre rustet for fremtiden. Vi snakket om det som skjedde og gikk videre med ekstra kampvilje til fotballkampene våre. Vi går med hodet høyt hevet. Vi er stolte av hvor vi kommer fra» sier Eli Gigi. «De få ubehagelige opplevelsene blir ubetydelige i forhold til den enorme støtten vi kjenner fra DMT og andre mens vi er her. Kunnskapen om at vi har mange som støtter oss er noe vi kommer til å ta med oss videre.»
Enorm støtte
På Hapoel Eshkols første kamp i Norway Cup møtte over 100 supportere opp med israelske flagg og oppmuntrende tilrop. Seieren i denne kampen var nok til å sikre at laget gikk videre til utslagsrunden i turneringen, til tross for tap i de neste to kampene. Utslagskampen mot Strømmen ble dessverre Hapoel Eshkols siste offisielle kamp ved Norway Cup.
Hovedtrener Yoel Arazi er likevel både fornøyd og stolt over resultatet. Han hadde fortalt laget før de reiste fra Israel at de skulle klare å avansere i turneringen, og det målet klarte de å nå.
Han forteller videre at laget har gjort en kjempeinnsats og har lært mye fotball under oppholdet. Samtidig understreker Arazi at fotballspillingen både i Oslo og i Eshkol gir mer enn fysisk fostring: «Dette handler om mer enn fotball,» presiserer han. «Vi ønsker å gi disse ungdommene de evnene som skal få dem fremover og oppover i fremtiden. Hos oss er samhold, fellesskap og motivasjon det viktigste. Det er viktigere at alle får spille enn at vi vinner kampen. Hos oss får alle en sjanse til å spille.»
Reiser tilbake styrket og beriket
Ungdommene på Hapoel Eshkol kommer fra mange forskjellige bakgrunner. Her finner man ungdommer som snakker amharisk, russisk og hebraisk hjemme. Fotballen forener og gir styrke til ungdommen i Eshkol. Gjennom fotballen finner de krefter og trygghet til hverdagen der rakettangrep og usikker fremtid ligger ganske nær. Laget er meget takknemlige, stolte og glade for å ha kunnet representere Israel og spesifikt området Eshkol på Norway Cup. For mange av ungdommene var dette første utenlandsreise, og de har nydt Norges stillhet og ro med tur i marka, byvandring og museumsbesøk. Til og med et Københavnsbesøk har de fått med seg.
Det har vært godt ‘å ha fri’ fra den traumatiske hverdagen nær grensen til Gaza. De unge har fått kontakt med mange av de jødiske ungdommene i DMT, og de gleder seg til å kunne fortsette kontakten når de er tilbake i Eshkol. Både unge og voksne føler at batteriet har blitt ladet opp og at de vender tilbake til Israel med verdifulle erfaringer både når det gjelder kultur og fotball. Ikke minst reiser de hjem med sikker viten om støtten og vennene de har i Norge.