Akademikere integreres

Machanaim-veteran Zeev Dashevskij underviser på en underavdeling i utkanten av Jerusalem, startet av hans datter Ira.

Vi skriver 2007. I Russland ble mange jøder utdannet til fysikere, matematikere, biologer eller leger. De er professorer innen alt fra realfag til litteratur. I Israel vasker de gjerne gulv på formiddagen og jobber i kassen på Super’n om ettermiddagen. Eller omvendt. For å klare seg. Besteforeldrene passer de minste barna. De eldre integreres i vanlige israelske barnehager så tidlig som mulig. Men for de voksne tar det tid å åpne språkbarrierene og alle øvrige barrierer for å kunne fortsette sin profesjon i et nytt, bittelite land. Med stor kamp om beinet. Etter 10 -12-timers jobb starter gjerne studiene av språk, historie og religion.

Like før årets Purim-feiring møter vi åttebarnsmoren – og bestemor til to – Ira Dashevskij. Det er etter shabatens utgang i utkanten av Jerusalem. Et tettsted med rundt 30 000 innbyggere, hvorav 4000 russiske jøder i ettertid har bygget sin egen “ghetto”. Iras far, doktor i fysikk, Zeev Dashevskij, skal holde foredrag om “Esters bok” til menigheten.

Pioner – 20 år i Israel
– Jeg var mattestudent i Moskva, forteller Ira. – Vi var mange som begynte å studere hebraisk allerede 16 – 17 år gamle. Men vi manglet bøker. På begynnelsen av 70-tallet begynte folk fra vest plutselig å komme til oss med forskjellige bøker samt Torahen, fortsetter hun. Faren var religiøs og oversatte bla filosofen Martin Buber fra engelsk til russisk. Sammen med fem andre familier emigrerte Ira og ektemannen til Israel i 1987.

– Det var ikke lett, men vi fant en billig leilighet og var med på å opprette Machanaim. Siden da har vi jobbet frivillig via organisasjonen, opprettet en lokal Machanaim, kan du si, for å skape en lokal menighet. Vi har endelig fått en synagoge her (i en nedlagt barnehage) og hjelper immigranter gjennom forberedelsene i Russland og helt til de kommer hit. Når de har kommet hit hjelper vi så godt vi kan med et sted å bo, det byråkratiske og følger dem opp som medmennesker, forsikrer hun. I dag er Ira ansatt i Utdanningsdepartementet i Israel med hovedansvar for opplæring av russiske lærere innen jødedom – i Russland.

Sterk integrering
– Selv om vi har et nært sosialt nettverk, er vi veldig klare på at barn i alle aldre skal integreres i det israelske samfunnet. De små går i israelske barnehager og skoler, foreldrene gjør alt de kan for å lære språket og jobbe seg opp mot den lisensen som kreves for å få jobb innen respektive profesjoner. Besteforeldrene likeså. Det er svært viktig at de også henger med, fordi de ofte tar seg av de aller minste som også må påvirkes av integrering til livet i Israel. Dessuten skal også de kunne leve et fullverdig liv her i landet.

– Økonomisk hadde vi ikke klart å leie lokaler, skaffe studiemateriell eller andre integrerende aktiviteter uten hjelpen som kommer fra Machanaim, poengterer Ira.